Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Érdekes együttműködést ajánl a CDU-nak a keleti tartományokban az új német baloldali párt

Infostart
2024. július 10. 11:45
Sahra Wagenknecht a koordinált fellépéssel győzné le Türingiában az AfD-t, cserébe beállna a CDU mögé Szászországban. Korábban Friedrich Merz, a kereszténydemokraták elnöke kizárt mindenfajta együttműködést az új baloldali párttal.

Gyökeresen megváltoztathatja Németország politikai térképét az év elején alakult új baloldali párt. Az elnökének, egyben alapítójának nevét viselő Sahra Wagenknecht Szövetég (BSW) az NDK-s múlttal rendelkező Baloldal Pártjából (Die Linke) vált ki. Támogatottsága elsősorban vezetőjének köszönhetően nem csak az ország keleti felében fokozatosan növekszik. Friss felmérések szerint immár 7 százalékos, legkevesebb 2 százalékkal népszerűbb, mint a legkisebb kormánykoalíciós párt, a nagy hagyományokkal rendelkező Szabad Demokrata Párt.

Nem véletlen, hogy mindezzel párhuzamosan ambíciói is növekednek. Erre utal, hogy az 54 éves Wagenknecht – aki a Baloldal Pártja korábbi elnökének, a politikától immár visszavonult Oskar Lafontaine-nek a felesége – ezúttal pártjától ideológiailag különösen távol álló Kereszténydemokrata Uniónak tett együttműködési ajánlatot.

A Magdeburger Volkstimme című lapban megjelent, a német média által "felkapott" nyilatkozatában a BSW elnöke az általa javasolt együttműködéssel kapcsolatban az őszi keletnémet tartományi választásokra utalt. Szeptemberben az egykor az NDK-hoz tartozó Szászországban, Türingiában és Brandenburgban tartanak választásokat, és az előzetes felmérések szerint elsősorban Türingiában a radikális jobboldali AfD párt lehet a győztes. Ha ez következne be, tovább gyengülhet a CDU támogatottsága az ország keleti felében, ami közvetve befolyásolhatja a pártelnök Friedrich Merz kancellárjelölti esélyeit a jövő évi országos választásokon.

Elemzők szerint ez is indokolhatta Wagenknecht ajánlatát, amelynek lényege, hogy pártja Szászországban támogatná a CDU tartományi kormányfői ambícióit, cserébe viszont azt várja el, hogy a konzervatívok ugyanezt tegyék Türingiában, ahol a BSW törekszik az ottani miniszterelnöki tisztség elnyerésére: Eisenach korábbi polgármesterét juttatná a miniszterelnöki székbe.

"Ha az egyik tartományban a CDU azt akarja, hogy támogassuk miniszterelnök jelöltjét, nem tagadhatja meg, hogy a másik államban támogasson bennünket" – fogalmazott a pártelnök.

Friedrich Merz, a CDU elnöke egy korábbi nyilatkozatában kizárt mindenfajta együttműködést a BSW-vel, mert úgy ítélte meg, hogy Sahra Wagenknecht pártja bizonyos kérdésekben jobboldali, más kérdésekben pedig baloldali szélsőséges nézeteket vall.

Wagenknecht az interjúban azt hangsúlyozta, hogy a kelet tartományokban mindenekelőtt nagyobb közbiztonságra, kevesebb bürokráciára, az oktatáspolitika területén pedig új kezdetekre van szükség. Javaslata azt jelentené, hogy a BSW támogatná a szászországi kereszténydemokrata miniszterelnök, Michael Kretschmer újraválasztását, ha a CDU mindezt Türingiában viszonozná Katja Wolf hatalomra segítésével. A jelenlegi türingiai miniszterelnök, Bodo Ramelow a Baloldal Pártjának politikusaként kisebb megszakítással a 2014 óta áll a tartomány élén, de már korábban jelezte, hogy nem kíván újraindulni.

Elemzők szerint nagy az esélye annak, hogy a szavazók az AfD egyik legszélsőségesebb politikusát, Björn Höckét segíthetik hatalomra.

Friedrich Merz egyelőre nem reagált Sahra Wagenknecht javaslatára, megfigyelők szerint ugyanakkor nagy a valószínűsége annak, hogy az indítványt elutasítja.

Felmérések szerint Szászországban a CDU számíthat a legnagyobb támogatottságra, Türingiában viszont az AfD 29 százalékkal áll az első helyen, míg a CDU erősen lemaradvam 22 százalékkal a másodikon. A kereszténydemokraták a tartományban mindössze két százalékkal előzik meg Sahra Wagenknecht pártját, amely 20 százalékon áll.