Nyitókép: Pexels.com

Nem győzik a turisták hadát, korlátozás jöhet

Infostart
2024. június 25. 06:52
Nehezen tudnak megbirkózni az Insta-látogatók áradatával a tengerparti festői olasz falvak. Most újabb települések fontolgatják, hogy korlátozó intézkedéseket vezetnek be.

Velence a világ első nagyvárosa, amely áprilisban – részben az ottani hatóságok sürgősségi intézkedéseként – beutazási díjat vetett ki az UNESCO-örökség részét képező várost fenyegető tömegturizmus megfékezése érdekében. (További turistaellenes intézkedést is hozott a város, június 1-től például tilos 25 főnél nagyobb turistacsoportokat fogadni Velencében.)

A The Guardian cikke szerint most az olaszországi Cinque Terre hatóságai dolgoznak azon, hogy ne jussanak hasonló fordulópontra – írja az economx.hu. Ez a szintén UNESCO-védett, öt apró faluból álló terület sem győzi már a turisták hadát, a Ligur-tenger partja és a meredek hegyek közé ékelődő lélegzetelállító halászfalvak ugyanis egyre népszerűbbek, csúcsidőben itt szinte mozdulni sem lehet.

A tavalyi rekord, 4 millió látogató, mindössze 1 km-es területen összpontosult – ez a teljes nemzeti park mindössze 3 százaléka.

A legtöbben vonattal érkeznek, de naponta több ezer utast szállítanak ide kompokon a közeli La Speziában kikötött tengerjáró hajókról. „A mi problémánk nem a túlzott turizmus, hanem a túlzsúfoltság az év bizonyos időszakaiban” – mondta Manarola és Riomaggiore polgármestere. „A fő kihívás az, hogyan osszuk el a turizmust a térségben. Ezt gyorsan kell megtennünk, és anélkül, hogy azt a benyomást keltenénk, hogy antituristák vagyunk, hiszen számunkra a turizmus alapvető” – tette hozzá Fabrizia Pecunia.

Az általános konszenzus az, hogy a tömegeket igyekeznek felfelé, a hegyekbe csábítani, ahol megismerhetik az igazi Cinque Terrét, a szőlővel, olajfákkal és gyümölcsfákkal beültetett térséget az amfiteátrumszerű teraszos sziklákba vájt földsávokon.