Nyitókép: MTI/AP/DPA/Stefan Puchner

Németországi árvíz: 52 óra után találtak rá egy fára menekülő nőre

Infostart
2024. június 5. 15:37
Az elmúlt napok heves esőzései megszűntek ugyan, az árvízhelyzet azonban a hatóságok szerint továbbra is kritikus a délnémet tartományokban. Egyelőre az árvizek sújtotta lakosság támogatásán van a hangsúly, "fél szemmel" azonban már megkezdődött a károk felmérése is.

Passauban változatlanul súlyos a helyzet. Teljes városrészeket, utcákat, parkokat, tereket árasztott el a víz. Több helyütt az utcákon csak mentőcsónakok közlekedhetnek, és az emberek nem tudják elhagyni lakásaikat. Különösen a belváros és az óváros érintett, a helyi tömegközlekedés szinte teljesen megszűnt.

Passaunál a kora reggeli híradások szerint a Duna vízszintje továbbra is meghaladja a kilenc métert, ami négy méterrel magasabb a normálisnál.

A bajor Felső-Pfalzban fekvő Regensburg városában előző este több Duna-parti ház lakóit evakuálni kellett, mert a védőfalak megcsúsztak a magas talajvíz miatt. Regensburgnál reggel hat méter feletti vízállást jelentettek, miközben a normális ennek a fele. A hatóságok reménykednek abban, hogy mind Regensburgnál, mind Passaunál csökkenhet a vízszint.

A német meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező negyvennyolc órában záporok és zivatarok várhatók, heves esőzés azonban nem valószínű.

Elsősorban Baden-Württembergben, de Bajorország egyes részein is a lakosság a katasztrófavédelemmel és az önkéntesekkel együttműködve megkezdte az utcák megtisztítását, a pincék kiszivattyúzását, valamint a szemét elszállítását. Mindkét tartományban, de különösen Baden-Württembergben megkezdődött a károk felmérése is, miután azok egyre inkább "láthatóvá" válnak. Az első "látlelet" szerint az árvíz okozta károk különösen Bajorországban óriásiak.

Markus Söder tartományi miniszterelnök 100 millió eurós rendkívüli segélyt ígért a lakosságnak. Ennek ellenére a tartomány vezetőjét, a bajor CSU elnökét sokan bírálják amiatt, hogy miközben most gumicsizmában és kék bajor esőkabátban járja végig az áradások sújtotta területeket, az általa vezetett kormány az elmúlt években elmulasztotta a szükséges árvízvédelmi intézkedéseket. Söder és az általa vezetett helyi koalíciós kormány takarékossági okokból állította le olyan gáttal körülvett területek kiépítését, amelyek elönthetők lehettek volna a folyók áradása során.

Az áradások eddig öt halálos áldozatot követeltek, de a hatóságok tartanak attól, hogy további áldozatok lehetnek. Történt ugyanakkor egy szinte csodával határos életmentés is. A két érintett tartomány határán fekvő Neu-Ulmban a mentők egy 32 éves nőt találtak, aki egy kidőlt fal koronájában talált menedéket az árvíz elől. A fiatal nő vasárnap tűnt el, és

több mint 52 órát töltött rendkívüli menedékhelyén, várva, hogy kimentsék őt.

A mentőosztagok egy drón segítségéve találták meg, és helikopterrel sikerült őt kimenteni. Elgyengült és kiszáradt állapotban szállították kórházba. de fizikailag sértetlen marad.

A nő vasárnap késő este az erdőben volt, amikor a víz villámgyorsan emelkedett. Éjfél körül még mobiltelefonján kért segítséget, utána azonban már nem lehetett kapcsolatba lépni vele. A segélyhívást követően egy kidőlt fa tetejére tudott menekülni, ahol több mint két napot töltött két méterrel a víz felett.

Ausztriai helyzetkép

Ausztriában szerda kora délelőtti jelentések szerint megszűntek a heves esőzések, és mind Felső-, mind Alsó-Ausztriában enyhül az árvízhelyzet. A vízszint csökken, a Duna-menti települések – legalábbis átmenetileg – fellélegezhetnek.

A Salzburg 24 hírportál jelentése szerint a térségben az elkövetkező napokban felszámolják a mobil árvízvédelmet. A hatóságok szerint a helyzet "alapvetően enyhült", a riasztás azonban továbbra is érvényben van.

A Duna szerda délelőtt Linznél 5,50 méteres szintet ét el, több mint egy méterrel alacsonyabbat, mint egy nappal korábban. Ausztriában a portál szerint – a bécsi Duna-csatorna kivételével – a teljes Duna-szakasz le van zárva a hajózás elől.