Nyitókép: MTI/AP/DPA/Stefan Puchner

Dél-Németország teljesen víz alatt, már Ausztriát fenyegeti az ár, és jön hozzánk is

Infostart
2024. június 4. 19:59
Továbbra sem lélegezhetnek fel a napok óta tartól heves esőzés okozta árvizek miatt szenvedő délnémet tartományok, de az árhullám nár a szomszédos Ausztriát is elérte, és közelít Magyarország felé.

Beszámolók szerint Passaunál a vártnál gyorsabban emelkedik a vízszint. A nap folyamán a hatóságok 9,90 méteres vízállásra számítanak. A Duna menti város egyes részeit elöntötte a víz, az óvárost lezárták, a lakók homokzsákokkal védik házaikat, a mentőszolgálat csónakokat használ.

Regensburgban hétfőn késő este több mint kétszáz embernek kellett elhagynia otthonát. Válságos a helyzet a Münchentől délkeletre fekvő Rosenheimben is.

A hatóságok szerint az árvíz eddig a két tartományban négy halálos áldozatot követelt, kettőt Bajorországban és ugyancsak kettőt Baden-Württembergben.

Olaf Scholz kancellár – aki előző nap Bajorországban Nancy Faeser belügyminiszter és Markus Söder tartományi miniszterelnök társaságában az árvíz sújtotta területeket kereste fel – rendkívüli kormányzati segítséget ígért a károk elhárításához. Több médium is idézte a kancellárt, aki hangsúlyozta, hogy mind az illetékes hatóságoknak, mind az embereknek jobban fel kell készülniük az árvizekre.

Steffi Lehme környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy a történtek kapcsán új árvízvédelmi törvényt vezetnek be. "Egyre egyértelműbb, hogy jobban meg kell védenünk magunkat a klímaválság következményei ellen" – jelentette ki a zöldpárti miniszter, aki szerint erről már tárgyalásokat kezdtek a tartományi felelősökkel. A heves esőzések és az árvizek okozta károk enyhítése céljából erős töltésekre és jól felszerelt katasztrófa védelemre van szükség – idézték a minisztert.

A ntv hírportál "árvízbeszámolója" szerint a felső-bajoroszági Flintsbachban található Falkenstein-kastély egyes részei megcsúsztak az állandó esőzés miatt. Az 1300 körül épült, majd a következő századokban bővített kastély a 18. század végi tűzvész következtében romokba dőlt. Ugyanakkor az osztrák határ közelében lévő várrom kedvelt kirándulóhelynek számít. A hatóságok szerint a közelben mintegy 50 lakost biztonságba kellett helyezni.

Ugyancsak az árvízveszély miatt ki kell üríteni kiüríteni Németország legnagyobb kempingjét a észak-rajna-vesztfáliai Grav szigetén. Teljesen körülöleli a Rajna, csak egy gát vezet a szigetre. ahol az ország legnagyobb, 5000 méter hosszúságú kemping található 15 ezres kapacitással. A hatóságok szerint este 20 óráig mindenkinek el kell hagynia a tábort. Az ok a Rajna vízszintemelkedése.

Ausztriában ugyancsak rendkívül heves esőzések voltak hétfő este, az előrejelzések különösen Felső-Ausztriát illetően továbbra sem kedvezőek. Linznél a Duna már el is árasztotta a partokat. A folyó vízállása a folytatódó esőzések miatt a nap folyamán a hét métert is elérheti. A legfrissebb értesülések szerint Felső- Ausztriában a legmagasabb szintű, vörös fokozatú készültséget léptettek életbe.