Nyitókép: kevinjeon00/Getty Images

Tengernyi banki ügyfél adatait nyúlhatták le, és már árulják is a neten

Infostart
2024. június 3. 15:19
Hackerek 2 millió dollárért próbálják eladni az állítólag a Santandertől megszerzett 30 millió banki ügyfél bankszámlaadatait.

A hónap elején a Santander megerősítette, hogy egy harmadik félnél történt adatvédelmi incidens miatt nyilvánosságra kerültek egyes ügyfelek és alkalmazottak adatai. A betörés – a bank korábbi közleménye szerint – a spanyolországi, chilei és uruguayi részlegeket érintette.

A pénzintézet hozzátette: „az adatbázis nem tartalmaz tranzakciós adatokat, sem olyan hitelesítő adatokat, amelyek lehetővé tennék a számlákon történő tranzakciókat, beleértve az online banki adatokat és jelszavakat. A bank működését és rendszereit nem érinti, így az ügyfelek továbbra is biztonságosan bonyolíthatják tranzakcióikat”.

Most egy hackerfórumon közzétett bejegyzésében a ShinyHunters nevű hackercsoport a Santandertől állítólag megszerzett adatokat hirdeti, köztük 30 millió bankszámlaadatot, 28 millió hitelkártyaszámot, hatmillió számlaszámot és egyenleget, valamint a bank 200 000 alkalmazottjának HR-adatait – írja a Portfolio, idézve a finextra.com-ot idézve.

A kért ár 2 millió dollár

– áll a bejegyzésben, amiben arra is kitérnek, hogy a Santandernek is nagyon szívesen eladják ezeket az adatokat.

A hét elején a hackercsoport a TicketMaster elleni támadásért is vállalta a felelősséget, de korábban az AT&T távközlési vállalatot is „ostromolták”.