Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Készül az ütközőzóna - északról nyithat új frontot Oroszország Ukrajnában

Infostart
2024. május 31. 19:08
Előkészítés alatt állhat Harkiv megye védelmének északi irányból történő felmorzsolása, Moszkva a megfelelő pillanatot várhatja erre.

Az orosz erők Harkiv megyében történő felsorakozása azt jelzi, hogy megpróbálják kiszorítani az ukrán erőket a kelet-ukrajnai hadszíntér kritikus fontosságú területeiről - derül ki a VG.hu Pravdára hivatkozó cikkéből. Az oroszok állítólag ütközőzónát készítenek elő a megye északi részén, onnan megalapozva egy nagyszabású támadást.

Mint írják, Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka május 30-án arról számolt be, hogy az orosz erők más frontokról és gyakorlóterekről csoportosítják át csapataikat a Strilecha-Lyptsi térségbe Harkiv megyében.

Ukrán vélemény szerint Harkiv megye északi részén az orosz erőknek nem volt elegendő emberük ahhoz, hogy áttörjék az ukrán védelmet, ezért az orosz csapatok tartalékokat helyeznek át a Lyptsi és a Volcsanszk frontra, hogy minél több ukrán erőt vonjanak be és rögzítsenek Harkiv megye északi részén. Az orosz támadás fontos pillanata lenne Volcsanszk elfoglalása.

A Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) becslése szerint az orosz erők valószínűleg visszatartják az Északi Erőcsoport tartalékait, a megfelelő pillanatot várják.

Közben - mint az Infostart megírta - az Egyesült Államok elnöke jóváhagyta, hogy az általuk Ukrajnába juttatott fegyverekkel akár orosz területen is végrehajthassanak megelőző csapást, ezzel kapcsolatban viszont Moszkva korábban figyelmeztetett: a NATO-nak ezért felelnie kell. Azt is megírtuk, hogy egyre növekszik azon NATO-tagállamok száma - immár két számjegyű -, amely nem ellenzi, hogy Ukrajna megelőző csapást mérjen akár Oroszország területén is.