Nyitókép: Peter Dazeley/getty Images

Szigorít az EU: nem lehet majd megúszni a külföldi közúti bírságokat

Infostart
2024. május 29. 06:49
Döntött az Európai Parlament: nehezebb lesz a jövőben megúszni az autósoknak, motorosoknak és minden más közúti közlekedőknek a külföldön elkövetett szabályszegések következményeit.

Az Európai Parlament 570 szavazattal, 36 ellenében és 24 tartózkodás mellett elfogadta a közlekedési szabálysértésekkel kapcsolatos információk határokon átívelő megosztására vonatkozó új szabályokat, amelyek a nemzeti hatóságok közötti automatizált információcsere mellett új kölcsönös segítségnyújtási eljárásokat vezet be az elkövető azonosítására és a pénzbírságok megfizetésének kikényszerítésére – írja a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

A külföldi járművezetők által elkövetett szabálysértések mintegy 40 százaléka maradt évente következmények nélkül vagy azért, mert nem sikerült azonosítani a szabálysértőket, vagy azért, mert különböző okok miatt nem hajtották be tőlük a bírságot.

Az Európai Parlament által elfogadott új szabályozás értelmében a jövőben annak a tagállamnak, ahol a közlekedési szabálysértés történt, a szabálysértés elkövetésétől számított 11 hónap áll rendelkezésére, hogy közlekedési szabálysértési értesítést bocsásson ki. Ennek tartalmaznia kell a szabálysértés időpontját és körülményeit, valamint a bírság megfellebbezésének módjára vonatkozó információkat.

Egyben kötelezi a nemzeti hatóságokat, hogy egy másik uniós ország megkeresésére haladéktalanul, legkésőbb két hónapon belül válaszoljanak. Ezen túlmenően a szabálysértés elkövetésének helye szerinti tagállam kérésére az elkövető lakóhelye szerinti uniós ország átveheti a közúti közlekedési bírságok beszedését, feltéve, hogy az összeg meghaladja a 70 eurót és az összes jogi lehetőség kimerítése után sem sikerült kifizettetni a bírságot az elkövetés helyeként szolgáló tagállamnak.

Az átláthatóság és az új szabályok végrehajtásának megkönnyítése érdekében az Európai Bizottság számára előírta az EP egy olyan online portál létrehozását, amelyből az uniós polgárok megismerhetik az új szabályokat, ha megbírságolják őket, valamint a fellebbezési lehetőségeket, és a vonatkozó közúti közlekedési bírságokat.

Az EP legfrissebb döntése értelmében a leggyakrabban előforduló és kirívó szabálysértések mellett, mint amilyen a sebességtúllépés, ittas és bódult állapotban vezetés és a piroson áthajtás, néhány új szabálysértés is bekerült a határokon átnyúlóan üldözendő és szankcionálandó szabályszegések sorába. Például a cserbenhagyás, illetve a segítségnyújtás elmulasztása, a mások közlekedését ellehetetlenítő vagy éppen veszélyeztető parkolás.

A jogszabály nem lép azonnal hatályba, mert még be kell építeni mind a 27 uniós tagállam nemzeti jogába. Miután a tagállamokból álló Európai Tanács jóváhagyja az új szabályokat, az uniós országoknak 30 hónapjuk lesz arra, hogy felkészüljenek a végrehajtásukra.