Nyitókép: Pixabay

Váratlan fordulat az orosz önkényes határmódosításról szóló rendelkezés ügyében

Infostart
2024. május 23. 12:12
Moszkva nem adott magyarázatot.

Mint ismert, az orosz védelmi minisztérium szerdán közzétett egy rendelettervezetet, amely arról szólt, hogy önhatalmúlag kiszélesítik felségvizeiket a Balti-tengeren, lényegében olyan területek fölötti fennhatóságot deklarálva, melyek NATO-tagállamokhoz tartoznak. A terv jelentős felháborodást és aggodalmat keltett a balti (nem mellesleg NATO-tagállam) országokban.

A Reuters azonban utóbb arról számolt be, hogy az orosz tervezet váratlanul eltűnt a védelmi minisztérium honlapjáról, és a helyén csak ennyit lehet olvasni, hogy "a tervezet törlésre került" - írta a Portfolio. Moszkva semmilyen indoklást nem tett közzé a rendelet törléséről, újságírói kérdésekre pedig nem válaszolnak.

A rendelezés arról szólt, hogy a Kreml a Finn-öbölben, valamint a kalinyingrádi terület közelében található beltengeri vizek egy részét sajátította volna ki önhatalmúlag. A védelmi minisztérium úgy fogalmazott, hogy a Szovjetunió Minisztertanácsának 1985-ös rendeletében megállapított érvényes koordináták „nem felelnek meg teljes mértékben a jelenlegi földrajzi helyzetnek”.