Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Földbe csapódott az iráni elnök helikoptere - Ebrahim Raiszi és külügyminisztere is meghalt

Infostart / MTI
2024. május 20. 07:58
Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter meghalt az őket szállító helikoptert ért balesetben vasárnap - jelentette a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség hétfőn. A bejelentést az alelnök, Mohszen Manszúri is megerősítette az X-en.

Hírügynökségek iráni hivatalos forrásokra hivatkozva azt közölték, hogy a helikopter - egy amerikai gyártmányú Bell 212 típusú légijármű - teljesen kiégett a balesetben. A roncsokról az IRNA iráni állami hírügynökség is közzétett gépeket.

Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz.

Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat.

A baleset az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett, a visszaúton történt. Az IRNA úgy tudja, hogy a gépen utazott az iráni Kelet-Azerbajdzsán tartomány kormányzója és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője.

A keményvonalas politikát folytató, konzervatív Raiszi 2021 augusztusában lépett hivatalba. A következő elnökválasztásra 2025-ben került volna sor, a kialakult helyzet miatt azonban elképzelhető, hogy már idén júliusban megrendezik - közölte a Reuters hírügynökség.

Ideiglenes államfő

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah hétfőn jóváhagyta Mohamad Mokbar első alelnök ideiglenes elnöki kinevezését, és ötnapos országos gyászt rendelt el a helikopter-szerencsétlenségben elhunyt Ebrahim Raiszi államfő halála miatt. Az IRNA iráni állami hírügynökség továbbá azt jelentette, hogy a szerencsétlenségben szintén meghalt Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter hivatalát addigi helyettese, Ali Bakeri-Káni veszi át.