Nyitókép: MTI/AP/NASA

Szemetelni a világűrben is lehet - Ritka jelenségre számítanak Németországban

Infostart
2024. március 8. 14:22
Izgalomban tartja Németországot egy rendkívüli jelenség. Várhatóan péntek délután a Földbe csapódik a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egy "kimustrált" akkumulátorcsomagja, ami immár űrszemétnek számít. A tényleges "becsapódás" minden valószínűség szerint Németország területét nem érinti, azonban a "szemét" útja az égen szemmel nyomon követhető, sőt akár hallható is lesz.

Ha a "becsapódás" német területet előreláthatólag nem is érint, a délutáni órákban az ország egyes részein "durranást", azaz hangrobbanást lehet majd hallani.

Az ARD köszolgálati médium szerint nem zárható ki az sem, hogy az űrszemét útját olyan fényjelenség kíséri , mintha egy hullócsillagról lenne szó.

Gyakorlatilag az ISS egy, immár használaton kívülii, kiselejtezett akkumulátortelepjéről van szó, amely a "szolgálat" befejeztével csaknem három éve kering az űrben.

A szövetségi polgári védelmi hivatal (BKK) idézett közleménye szerint az "akkumulátorszett" többször is átrepülhet Németország felett, mielőtt a Föld légkörébe érkezik.

A hivatal Németország felett három lehetséges útvonalra számít, ezek a neten nyomon követhetők.

Az első azt valószínűsíti, hogy a hullócsillaghoz hasonlított úrszemét 17 órakor repül Németország felett, mégpedig öt tartományt érintve.

Eszerint az útvonal Saar-vidék, Rajna-Pfalz, Hessen, Türingia és Szászország lenne.

Mintegy másfél óra múlva az űrből érkezett "csomag" ismét feltűnik az ország felett, ezúttal Észak-Rajna-Vesztfáliát, Szász-Anhalt és újólag Szászország tartományt érintve.

A Föld felszíne felé tartó úrszemét Németország feletti harmadik "beköszönése" este 20 órára várható, mégpedig feltételezések szerint Baden-Württemberg tartomány déli részét, illetve Bajorország egy kis részét érintve.

A német légi és űrkutatási központ számításai szerint rendkívül valószínűtlen, hogy az akkumulátorcsomag egyes részei Németországban zuhannak le.

Az űrszemét a hivatal szerint nagy valószínűséggel Észak-Amerika északi részén lép be a Föld légkörébe.

Azt ugyanakkor nem lehet előre pontosan megjósolni, hogy a csomag pontosan mikor csapódik be a Földbe.

Noha a polgári védelmi hivatal szerint rendkívül csekély annak a kockázata, hogy Németországot konkrét veszély fenyegetné, a német hivatal több, az esetleges veszélyekre utaló figyelmeztetést tett közzé, és nem zárhatók ki további figyelmeztetések sem.

A polgári védelmi hivatal szerint az érintett térségekben hangrobbanás lesz hallható, fényjelenségekre is lehet számítani.

Az akkumulátorcsomagokat tartalmazó platformot 2021-ben szándékosan választották le az űrállomástól azzal a céllal, hogy évekkel később belépjen a Föld légkörébe.Mérete megfelel egy gépkocsi méretének, súlya pedig 2600 kilogramm. Miután mintegy 100 kilométeres magasságban lép be a Föld légkörébe, szétesik, és az egyes részek valószínűleg törmelékként hullanak Föld felszínére - utalt rá a hivatal.