Nyitókép: Pexels.com

Meghátrált a kormány: mégsem születik meg a dohányzást teljesen betiltó törvény Új-Zélandon

Infostart
2024. február 27. 09:28
Inkább a leszokásra ösztönöznék a cigarettázó embereket, valamint ártalomcsökkentő intézkedésekkel lépnének fel a káros szenvedély ellen Új-Zélandon.

Az új-zélandi törvényhozás visszavonja azt a még hatályba sem lépett jogszabályt, amely megtiltotta volna a jövő generációinak a dohánytermékek vásárlását. A rendkívül szigorú és a világon egyedülálló törvényjavaslat szerint a 2009 után született fiatalok júliustól nem vehettek volna dohánytermékeket, akkor sem, ha később betöltik a 18. életévüket. A tervezet szerint ugyanis a tilalom a 2009. január 1-jén vagy azután születettek egész életében fennmaradt volna – írja a vg.hu.

Az új-zélandi kormány eredetileg azt tervezte, hogy 90 százalékkal csökkenti a füstölő dohánytermékek nikotintartalmát, továbbá megszüntette volna a dohányboltok több mint 90 százalékát, 2025-re pedig teljesen felszámolták volna a dohányzást az országban. Ennek azonban nem volt kedvező fogadtatása a társadalom körében, ezért a kabinet a Reutersnek is megerősítette, hogy kedden visszavonja a javaslatot.

Casey Costello helyettes egészségügyi miniszter közölte: a kormány továbbra is elkötelezett a dohányzás visszaszorításában, ám belátta, hogy más szabályozásra van szükség, és

inkább ártalomcsökkentő megoldásokkal kísérletezne a jövőben.

A politikus tájékoztatása szerint hamarosan új csomagot terjesztenek elő, amely inkább a leszokásban segítené a cigarettázó embereket, valamint szigorítaná az e-cigarettákra vonatkozó szabályozást is, hogy a fiatalokat is távol tartsa a káros szokástól.

A statisztikák szerint az új-zélandi felnőtt lakosság nyolc százaléka dohányzik naponta, tíz évvel korábban viszont még tizenhat százalék volt ez az arány. Eközben az elektromos cigarettát a felnőttek 8,3 százaléka használja minden nap. Hat évvel korábban még egy százaléknál kisebb volt ez az arány. A dohányosok aránya továbbra is magas (20 százalék körüli) az őslakos maorik körében.