Nyitókép: MTI/Keystone/EPA

Nagy a baj Ausztriában: elfogyott a hó

Infostart
2024. február 22. 17:13
Attól tartanak a sípályák üzemeltetői, hogy a tavaszias időjárás miatt húsvétig sem húzzák ki.

Bajban vannak a sípályák Ausztriában, a többnyire puha hóval borított pályákat több helyütt már zöldellő rétek övezik. Már az is kérdéses, hogy hány síterület képes akár húsvétig tartani a frontot. Az alacsonyabban fekvők közül néhányat már idő előtt le kellett zárni, vagy pedig csupán időszakosan üzemel.

Az ORF osztrák közszolgálati médium beszámolója szerint a legkedveltebb alsó-ausztriai síterületek – köztük Annaberg és Mönichkirchen – már most részlegesen üzemelnek, mert a hótakaró a téli "hőség" miatt már mostanra jelentősen vékonyodott. Az elkövetező napok időjárásának függvényében nem zárható ki, hogy további korlátozások várhatók.

A legtöbb tiroli és salzburgi síterületen egyelőre nincs szó korlátozásról, a salzburgi pályák működése húsvétig biztosított annak ellenére is, hogy februárban az átlaghőmérséklet jóval hét Celsius-fok fölött volt. A kitzbüheli pályák igazgatója azt hangsúlyozta, hogy húsvétig mindenképp működni akarnak, azt ugyanakkor elismerte, hogy a mélyebb völgyek esetében gondok adódhatnak. Emlékeztetett az igazgató arra is, hogy a kedvező télkezdet, a jelentős havazás által kísért hideg idő jó feltételeket teremtett, de a jelenlegi szokatlan meleg keresztülhúzza korábbi számításaikat.

Ráadásul a hóágyúzás sem egyszerű feladat, mert mínusz 3 fok lenne az ideális, a jelenlegi 10-15 Celsius-fokban azonban mindez nem működik. Ezért abban reménykednek, hogy visszatér még a hűvösebb időjárás.

Több helyütt ugyanakkor minden eshetőségre felkészülve meglehetősen rugalmasan igyekeznek reagálni. Alsó-Ausztriában például a a síjegy érvényes a Sankt Corona motorosparkba is. Egyes tiroli turisztikai egyesületek pedig a hoppon maradt síelni vágyókat családi túrákra, lovaskocsikázásra vagy épp golfozásra invitálják.