Nyitókép: viation-images.com/Universal Images Group via Getty Images

Brit hírszerzés: Moszkva indirekt mód, de beláthatta, hogy hibázott

Infostart
2024. január 19. 16:43
Az orosz haderő megváltoztatta az A-50-es légtérellenőrző gépek műveleti módszertanát, ezzel gyakorlatilag elismerve azt, hogy a múlt héten lezuhanó AWACS-rendszert az ukránok lelőtték – erre a következtetésre jutott legfrissebb jelentésében a brit védelmi minisztérium.

Pénteken is megjelent a londoni védelmi minisztérium hírszerzési osztályának ukrajnai háborús jelentése, amiben a következő megállapításokat lehet benne olvasni:

  • „Szinte biztosan” az Azovi-tengerbe zuhant egy A-50 (NATO-kód: Mainstray) légtérellenőrző repülőgép, amely Ukrajna orosz ostromát támogatta.
  • Január 17-én az orosz légierő újabb A-50-est küldött a légtérbe, ezúttal viszont nem a tenger fölött, hanem Krasznodarban, Oroszország szárazföldi területén repülnek a gépek. A britek szerint ez „visszafogottabb kockázatvállalási étvágyat” mutat, melynek célja a megmaradt A-50-esek megőrzése.
  • Oroszország nem ismerte el az A-50-es elvesztését, de a britek szerint a taktikaváltás azt bizonyítja, hogy az ukrán légvédelem fenyegetést jelent az Azovi-tenger felett repülő orosz katonai gépekre.

„Ha a Mainstray elvesztése baleset lett volna, ilyen lépésre aligha lett volna szükség” – idézi a Portfolio a brit elemzést.