Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Mérföldkőhöz ért a Notre Dame leégett részeinek újjáépítése - videó

Infostart
2024. január 14. 11:39
Még idén megnyitják a tűzvész sújtotta Notre Dame-székesegyházat, az esemény a párizsi olimpiával együtt különlegessé teheti a francia főváros idei évét.

Jól halad a 2019-ben leégett székesegyház újjáépítése, olyannyira, hogy az ácsok munkájuk során elérték a legmagasabb pontot. Az ennek örömére tartott bokrétaünnepségről videók is készültek, amelyeken látszik, hogyan néz ki most az ikonikus épület. A csokrot Emmanuel Macron francia elnök X-es bejegyzése szerint a legfiatalabb munkás helyezte el a tetőn.

A templom tetőzeti favázát a középkori terv szerint építették vissza. Kézi szerszámokat, fejszét és fűrészeket használtak, hogy valóban kézműves műremek legyen a középkori tető rekonstruálása - mondta Philippe Jost, a párizsi Notre-Dame újjáépítésének vezetője a Euronews tudósítása szerint.

Néhány hete a szélkakast is visszahelyezték a magasba. A modern kor biztonsági vívmányait is beépítik: a tető alá egy párásítással működő tűzgátló rendszer kerül. A rekonstrukciós munkálatokon különleges tudású szakemberek vesznek részt, az ácsokon kívül kő- és üvegművesek, szobrászok és orgonaépítők.