Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Szerbia visszaállítaná a sorkatonaságot

Infostart / MTI
2024. január 4. 15:38
A kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását kezdeményezte a szerb hadsereg vezérkara. A köztársasági elnök már megkapta a javaslatot.

A kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását kezdeményezte csütörtökön a szerb hadsereg vezérkara. A honvédelmi minisztérium közleménye szerint a védelmi erő növelése érdekében az aktív és a tartalékos állomány utánpótlására és fiatalítására van szükség, ezt pedig a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetésével lehetne a leghatékonyabban elérni - írták.

A vezérkar a kezdeményezést, miszerint a kötelező szolgálatnak négy hónapig kellene tartania, már továbbította is a köztársasági elnöknek, aki egyúttal a hadsereg főparancsnoka is.

Javaslatának megtétele előtt a katonai vezetés felmérte Szerbiának mint katonailag semleges országnak az általános biztonsági helyzetét és azokat a kihívásokat, amelyekkel potenciálisan szembesülhet.

A javaslat nem váratlan, Milos Vucevic védelmi miniszter már korábban a belgrádi Happy Televízióban beszélt arról, hogy kezdeményezni fogják a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetését.

A tárcavezető hozzátette: az intézkedés

nem egyik pillanatról a másikra történik majd, előtte széles körű társadalmi párbeszédet tartanának róla,

és leghamarabb 2025-ben vagy 2026-ban lehetne bevezetni a kötelező, négy hónapig tartó szolgálatot. A kötelező sorkatonai szolgálatot 2010-ben függesztették fel Szerbiában.