Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Csapatvisszavonásról döntött Izrael, új szakaszába lép a háború

Infostart
2024. január 2. 18:39
Az izraeli vezetés még hónapokig elnyúló harcokra készül. A Gázai övezetből kivont egységek más területen is bevethetők lehetnek.

Helyi jelentések szerint szerint az izraeli légierő és a tankok fokozták a csapások intenzitását Gáza déli részén az éjszaka folyamán, miután a hadvezetés bejelentette, hogy visszavonja csapatai egy részét – adta hírül a Reuters.

Izrael szerint a Gáza elleni háború még hónapokig eltarthat, azonban a lépés egy új szakaszt jelez az offenzívában - írja a hírügynökség. Egy izraeli illetékes hétfői nyilatkozata szerint ugyanis a hadsereg csapatkivonása a Gázai övezetből egy több hónapig tartó, koncentráltabb, tisztogatás-jellegű hadművelet következhet.

A tisztviselő arról beszélt, hogy

a létszámcsökkentés lehetővé teszi valamennyi tartalékosnak, hogy visszatérjen a civil élethez, ezzel is megtámogatva Izrael háború tépázta gazdaságát,

illetve egységeket szabadítva fel arra az esetre, ha a konfliktus tovább szélesedne a Hezbollah-támogatta Libanon felé.

Washington egy ideje már szorgalmazta Izraelnél a katonai aktivitás intenzitásának csökkenését a tűzszünetre való nemzetközi felszólítások közepette, a halálos áldozatok száma ugyanis egyre csak nő. Ám egyelőre a helyiek szerint az izraeli tankok és repülők még fokozták a bombázások mértékét Gáza keleti és északi részein.

A feltételezések a tempóváltásról azután láttak napvilágot, hogy az amerikai haditengerészet bejelentette: a Gerard R. Ford repülőgéphordozó visszatér virginiai kikötőjébe Földközi-tengeri bevetéséről, ahol a harcok kitörése óta állomásozott. Ezzel egy időben Irán Alborz nevű hadihajója belépett a Vörös-tengerre, miközben pattanásig feszült a helyzet a kulcsfontosságú kereskedelmi útvonalon portyázó, a Hamászt támogató jemeni húszik miatt.

Az izraeli forrás szerint nem fogják engedni, hogy a libanoni határnál fokozódjon a helyzet

– a hírügynökség azt írja, a következő hat hónap kritikus lesz ebből a szempontból. Minden eszkalálódás egy szélesebb körű regionális háború kockázatát hordozza magában, amerikai erőket már ért is támadás Iránt támogató félkatonai csoportok által Szíriában, Irakban és Libanonban.

A tankok visszavonása

Az övezet északi részén található Gázaváros Sekih Radwan negyedének lakói szerint a konfliktus 10 legintenzívebb napját követően elkezdtek kivonulni a harckocsik - írja a hírügynökség. Az ott élők arról beszéltek, hogy a páncélosok nagyon közel voltak, vízért sem tudták elhagyni az otthonaikat.

Gázaváros más területeiről is kivonták a tankokat, így a Mina- és Tel al-Hawa negyedek bizonyos részeiből, míg más külvárosi területeken lévő pozíciókon továbbra is maradnak, ellenőrzés alatt tartva ezzel az övezet fő tengerparti útvonalát.

A híroldal azt írja, helyi lakosok szerint a Gázai övezet északi részén ott maradtak a tankok, és onnan változatlanul lövik a terület középső területét, a beszámolók szerint az itt található al-Bureij menekülttábor egyes részeit is.