Nyitókép: A leendő dán király feleségével és legidősebb fiával. Fotó: Dennis Stenild, Kongehuset

A következő dán király: a BBC őszinte portrét közöl

Infostart
2024. január 1. 06:33
A dánok meglepetést kaptak szilveszterkor, amikor II. Margit királynő bejelentette: lemond idősebb fia, Frigyes trónörökös javára. A BBC ezzel kezdi a leendő király, Frigyes bemutatását. Így is jellemzik őt: partiherceg...

Frigyes koronaherceget Dániában az 1990-es évek elején még "partihercegként" ismerték, de az imázsa megváltozott, miután 1995-ben diplomát szerzett az Aarhusi Egyetemen politikatudományból. Ő lesz az első dán király, aki egyetemi tanulmányokat végzett - írja a BBC.

Egyetemi évei alatt tanult az Egyesült Államokban, a Harvardon is, ahol Frederik Henriksen álnéven iratkozott be.

Később a dán haditengerészetnél szolgált, ahol a "Pingo" becenevet kapta, annak köszönhetően, hogy a búvárruhája megtelt vízzel egy gyakorlat során, és pingvinként kellett "totyognia" néhány lépést.

A most 55 éves Frigyes 2000-ben egy négy hónapos grönlandi síexpedíción vett részt, és fiatalabb korában robogóbalesetek miatt is kórházba került néhányszor.

Nem akarok bezárkózni egy erődbe, emberként szeretnék élni - mondta egyszer, és ehhez a trónra lépés után is ragaszkodni szeretne.

A BBC kiemeli, hogy Frigyes koronaherceg, akárcsak III. Károly brit király, a környezetvédelem szenvedélyes elkötelezettje.

Frigyes felesége ausztrál, ügyvédként dolgozott, amikor a későbbi pár 2000-ben találkozott egy bárban, az ausztráliai olimpiai játékok idején. Egyszer azt mondta egy interjúban, nem tudta, hogy ő Dánia hercege, amikor találkoztak. "Később valaki odajött hozzám, és azt kérdezte: tudod, hogy kik ezek az emberek?"

A leendő királyi pár a modern értékeket képviseli, és igyekeznek négy gyermeküket ennek megfelelő nevelésben részesíteni.

A BBC szerint a brit királyi hagyományoktól eltérően Frigyes koronaherceg számára nem lesz hivatalos megkoronázási ceremónia. Ehelyett a nagy napon majd a koppenhágai Amalienborg kastélyból jelentik be trónra lépését.