Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Szakértő: csak nagy kockázatok árán számolhatók fel a gázai alagutak

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2023. december 20. 07:42
Gázában egy három méter széles – járművek átcsoportosítását is lehető tevő – 4 kilométer hosszú alagutat fedezett fel az izraeli hadsereg. Az alagútrendszer csak nagy veszteségek árán számolható fel – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

A most felfedezett alagúthoz hasonló járatok különleges célra készülnek, vagyis úgy lehessen csapatokat, járműveket mozgatni bennük, hogy azt légi úton ne lehessen felderíteni – fogalmazott az InfoRádióban Kemény János. „Innentől kezdve

hatalmas előnyt tud jelenteni, ha meglepetésszerűen kívánnak valahol támadást végrehajtani, illetve a védekezésben lehetőséget ad arra, hogy úgy csoportosítsák át az erőiket, ami meglepheti az ellenük fellépő támadó erőt”

– magyarázta.

Az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint „természetesen” fel lehet számolni ezeket az alagútrendszereket, a kérdés az, hogy hogyan és milyen áron. Ugyanis szem előtt kell tartani, hogy a túszkérdés nagyon nagy mértékben korlátozza a lehetőségeket. Hiszen az izraeli hadsereg, akár mennyire is felkészül, soha nem lehet abban biztos száz százalékig, az alagút mely részén vannak esetleg túszok és melyiken nem – mutatott rá a szakértő. Ennek megfelelően, amennyiben a túszok szem előtt tartása a cél, jóval nagyobb kockázatot kell vállalniuk, ha katonai erővel akarják ellenőrzés alá vonni azokat. Felmerülhet a lehetőség, hogy tengervízzel árasszák el a most felfedezett alagútrendszert, esetleg megpróbálják helyenként berobbantani, így viszont szintén fennáll a veszélye, hogy túszok is az életüket fogják veszíteni – mondta Kemény János, megjegyezve, azt nem tudni, hogy hasonlóra hány alkalommal került már sor.

Ami a segélyszállítmányok célba juttatását illeti, az NKE munkatársa úgy fogalmazott, „nem látni pontosan, hogy a terepen mi a helyzet”. Minden nagykeréken közlekedő járműnél probléma, ha a bombázások nyomán az utak sérülnek (és/vagy romok kerülnek rájuk), tehát könnyen lehet, hogy nem tervezett kitérőket kell tenniük, ami megnehezíti a konvojok működését. Ami az eddigiekben gondot jelentett, hogy a határon hosszabb biztonsági ellenőrzéseknek vetették ezeket alá, így az esetlegesen romlandó ételek nem feltétlenül a legjobb állapotban jutottak be Gázába – tette hozzá. Az elosztásban az ENSZ infrastruktúrájára igyekeznek hagyatkozni, amivel kapcsolatban szintén nem tudható, hogy mekkora károkat szenvedett, mennyire képes hatékonyan működni.

„Úgyhogy ez egy sok ismeretlenes történet”

– fogalmazott Kemény János.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szakértő: nagy kockázatok árán számolhatók fel a gázai alagutak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást