Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

"Maratoni lesz" a most zajló EU-csúcs

Infostart
2023. december 14. 15:42
Több állami vezető is vasárnapig csomagolt, pénteken aligha lesz vége a tárgyalássorozatnak, amely középpontjában Ukrajna rövid és hosszú távú sorsa áll.

Tekintélyes késéssel kezdődött Brüsszelben az Európai Unió brüsszeli kétnapos csúcstalálkozója, miután a program előtt az Európai Bizottság, valamint az Európai Tanács elnöke munkareggelivel kezdett a német kancellárral, a francia elnökkel és a magyar miniszterelnökkel.

Habár Olaf Scholz német kancellárt megkérdezték, miről tárgyaltak, ő nem árulta el. Mindazonáltal feltehetően a magyar ellenállásról lehetett szó az ukrán uniós csatlakozási tárgyalások és az 50 milliárd eurós támogatás ügyében - írta a 444. A portál szerint erre utal Orbán Viktor néhány szava, amelyeket az Európai Tanács épületében mondott arról, hogy nem állnak fenn azok a feltételek, amelyek egy csatlakozási tárgyalás megkezdéséhez szükségesek.

A szavazáskor mindenesetre egyhangú döntésre van szükség, ezért hosszú programra van kilátás csütörtökön, és akár a hétvégébe is belenyúlhat a pénteki tárgyalássorozat:

  • Leo Varadkar ír miniszterelnök nem zárta ki, hogy vasárnapig Brüsszelben ülnek.
  • Vele egyetért Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, de
  • António Costa ügyvezető portugál kormányfő és
  • Petteri Orpo finn miniszterelnök is, aki eleve vasárnapig pakolt magának ruhát.

A magyar álláspontot korábban Orbán Viktor és Orbán Balázs, a miniszterelnök poltikai tanácsadója is ismertette:

Plusz pénz ukrajnának-téma: Orbán Viktor Brüsszelben: minden kérdésre ugyanaz a válasz

Ukrajna csatlakozása: Orbán Balázs: egy feltétellel támogathatja Magyarország Ukrajna további finanszírozását; Orbán Viktor Ukrajna EU-tagságáról: ez abszurd, nevetséges és komolytalan