Nyitókép: nikamata/Getty Images

Bevezetik a "Budapest-módszert" a világ legnépesebb országának fővárosában

Infostart
2023. november 6. 11:06
Sőt, egy hazai város is kacérkodik vele.

Olyan mértéket ért el a légszennyezettség Újdelhiben, hogy a hatóságok lépni kényszerültek. Úgy döntöttek, egy hétre korlátozzák a járművek használatát november 13. és 20. között. Az indiai fővárosi régió környezetvédelmi minisztere a Reuters szerint bejelentette: a páratlan rendszámú járművek a páratlan napokon, míg a páros rendszámú járművek a páros napokon közlekedhetnek majd az utakon.

Hétfőn a levegő minősége már harmadik egymást követő napon volt "súlyos" szinten a közel 13 milliós Delhi város hivatalos fővárosi régiójában, a városvezetés ezért november 10-ig meghosszabbította az iskolák nyitva tartását is.

Ráadásul attól félnek, hogy a november 12-i díváli ünnep után - ez a fények ünnepe, a hindu vallás egyik legjelesebb napja, amikor mécseseket, gyertyákat, lámpásokat gyújtanak, de gyakran petárdáznak is - tovább szennyeződhet a város levegője.

India fővárosa novemberben, a tél beköszönte előtt rendszeresen bekerül a világ legszennyezettebb levegőjű városai közé, miután a szélcsend és az alacsony hőmérséklet miatt nem tudnak a városból kiürülni a - számos forrásból származó - káros anyagok.

A 2010-es évig egyébként Budapesten is a páros-páratlan szabály volt életben szmogriadó esetén, de akkor változtattak rajta és a szennyező autókat tiltották ki a fővárosból.

Érdekesség, hogy Békéscsabán szeptember végén látott napvilágot egy rendelettervezet, amely lehetővé tenné, hogy súlyos szmoghelyzet esetén elrendeljék a páros-páratlan korlátozást a belvárosban, az érintett napokon 6 és 22 óra között.