Nyitókép: Forrás:Twitter/Ian Miles Cheong

A halott vezér fia vette át a rettegett zsoldosok vezetését

Infostart
2023. november 2. 10:58
Jevgenyij Prigozsin fia, Pavel Prigozsin átvette a Wagner csoport irányítását, a zsoldosbrigád ismét aktív és harcosokat toboroz.

Először az orosz 59.ru közölte a hírt, ahol a Wagner egyik toborzótisztjével beszélgettek, később hasonló hírt jelentetett meg az ngs.ru és az IStories más-más forrásokból – írja a portfolio.hu. A lapok arról számolnak be, hogy a Wagner most újra toboroz, kizárólag önkénteseket fogad be, nem toboroznak börtönökből és szűrik az önkénteseket (mentális) betegségekre is.

Azt is említik a hírforrások, hogy a Wagner csoportot betagolták a Kreml irányítása alá,

de nem a védelmi minisztériumnak, hanem a nemzeti gárdának (Roszgvargyija) dolgoznak. A gárda közvetlenül az orosz elnöki hivatalnak felel.

Jevgenyij Prigozsin halála óta több híresztelés volt arról, hogy a Wagner csoportot elkezdték felszámolni, szerződéseiket pedig átadják a védelmi minisztériumhoz tartozó Redut zsoldosbrigádnak. Nem kizárt, hogy elindult egy ilyen folyamat, aztán Moszkva inkább a Wagner „megszelídítése” mellett döntött, hiszen a zsoldosbrigádnak és a Prigozsin-családnak számos értékes és nehezen elérhető erőforrása (pl. bányák, nyersanyag-lelőhelyek) van jelenleg is a Közép-afrikai Köztársaságban, Maliban és Szudánban.