Nyitókép: Carsten Snejbjerg/Bloomberg via Getty Images

Korábban aggályosnak ítélt gyógyszereknek adott zöld jelzést az EMA

Infostart
2023. október 27. 15:42
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását adja a népszerű testsúlycsökkentő és cukorbetegség elleni gyógyszerekre, noha azok használatát korábban összefüggésbe hozták a pajzsmirigyrák kialakulásának növekvő kockázatával.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felülvizsgálatot végzett, és nem talált bizonyítékot arra, hogy a széles körben használt súlycsökkentő és cukorbetegség elleni gyógyszerek kapcsolatban állnának a pajzsmirigyrákkal – írja a Bloomberget szemlézve a Portfolio.

A felülvizsgálat a glükagonszerű peptid-1 receptor agonisták (GLP-1) gyógyszerekre összpontosított, amik közé tartozik a Novo Nordisk A/S Ozempic és Wegovy készítménye, valamint az Eli Lilly és az AstraZeneca cégek más kapcsolódó gyógyszerei.

Mint olvasható,

az EMA biztonsági bizottsága arra kötelezte a gyártókat, hogy továbbra is figyeljék a pajzsmirigyrákos eseteket,

miközben nem állapítottak meg okozati összefüggést a gyógyszerek és a rák között.

A gyógyszerügynökség vizsgálata azt követően indult, hogy egy tanulmány aggályokat vetett fel, ami a pajzsmirigyrák lehetséges megnövekedett kockázatát jelezte a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, ezeket a gyógyszereket szedő egyéneknél.

Az Egyesült Államokban mind az Ozempic, mind a Wegovy figyelmeztetést tartalmaz a rágcsálókban előforduló pajzsmirigydaganatokra vonatkozóan, de elismerik az emberekre gyakorolt hatásukkal kapcsolatos bizonytalanságot. Ezek a gyógyszerek a fogyást segítő hatékonyságuk miatt váltak népszerűvé.