Nyitókép: MTI/Krizsan Csaba

Egyedülálló oltással jelentkezik a Pfizer

Infostart
2023. október 25. 06:47
Ezúttal halálos baktériumok az ellenfelek.

Jóváhagyta az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) a Penbraya nevű, új Pfizer oltást, amely az első olyan oltás lesz, amely védelmet nyújt az agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozó baktérium öt csoportja ellen - írja a portfolio.hu. A meningococcus megbetegedések ritka bakteriális fertőzések, amelyek általában az agyat, a gerincvelőt és a véráramot érintik, és akár néhány óra alatt is halálosak lehetnek.

A beszámoló szerint az új vakcina véd a meningococcus baktérium öt csoportja (A,B,C,W és Y) ellen, melyek gyakran okoznak megbetegedéseket.

Ugyan a Pfizernek van már két korábbi vakcinája is a betegség elleni védelemre, az új oltás különlegessége az, hogy egyszerre mind az öt csoport ellen nyújt védelmet. 10 és 25 éves kor között engedélyezett a felvétele, két adagban, hat hónapos időközzel.

A Pfizer beszámolójából kiderült, hogy az FDA jóváhagyását követően a szövetségi járványügyi és betegségmegelőzési központ tanácsadói a tervek szerint október 25-én ülnek össze, hogy megvitassák a vakcina alkalmazását. A portál megjegyzi, hogy a Covid-oltások kapcsán komoly problémákkal szembesült a Pfizer, a gyógyszergyártó nemrég jelentősen csökkentette az egész évre vonatkozó eredmény- és bevételi előrejelzését. Ennek oka magyarázatuk szerint a Coviddal kapcsolatos termékei iránti csökkenő kereslet.