Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Németh Zsolt: az igen gombot fogjuk megnyomni, még a törökök előtt

Infostart
2023. október 6. 14:19
A Külügyi Bizottság fideszes elnökének meggyőződése, hogy még a török előtt megtörténik a svéd NATO-csatlakozás magyar ratifikációja.

A svéd NATO-tagságot Magyarország támogatja, amit a kormány a szervezet elmúlt két csúcstalálkozóján is kinyilvánította – szögezte le a Szabad Európának nyilatkozva Németh Zsolt. A Külügyi Bizottság fideszes elnöke szerint innentől kezdve kizárólag technikai kérdés, hogy mikor kerül sor a ratifikációra.

„Egy dolog biztos: nem Magyarországon fog múlni.

Folyamatosan tárgyalunk és egyeztetünk Törökországgal, jó viszonyt ápolunk velük” – fogalmazott.

Németh Zsolt azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy akkor nem a svéd oktatófilmben elhangzottak miatt csúszik-e az ügy, fontosnak nevezte Kocsis Máté esztergomi sajtótájékoztatóján elhangzottakat, miszerint „a kormánypárti frakciók egyelőre nem tudtak támogató döntést hozni, mert magyarázatot várnak a svéd közszolgálati televízió által Magyarországról készített hazug filmmel kapcsolatban”.

„Az egész kérdésnek ugyanis abszolút nem elhanyagolható vonatkozása, hogy a NATO-ban milyen szövetségesek leszünk. Mi azt szeretnénk, ha jó viszony alakulna ki közöttünk, aminek vannak feltételei. Az oktatófilmhez hasonló esetek nélkül sokkal jobb szövetségesek lennénk” – tette hozzá a politikus, aki szerint egyébként

a svédekkel erősebb lesz a NATO, márpedig a szervezet jövője Magyarország számára is kulcsfontosságú kérdés.

Hozzátette: szeretnék, ha kevesebb ilyen alkotás készülne és kevesebb ehhez hasonló nyilatkozat születne a svéd politikusok részéről. Mindazonáltal úgy látja, van elmozdulás, és javul a kölcsönös tisztelet légköre. „Bízom benne, hogy sikerül olyan helyzetet kialakítani, hogy minden képviselő könnyen nyomja meg az igen gombot. De még egyszer szeretném hangsúlyozni: az igen gombot fogjuk megnyomni.”