Nyitókép: Pixabay

Újabb ügyben indul kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen

Infostart
2023. szeptember 28. 15:22
A magyar jog szerint nem létezik a virtuális valuták és a fiat valuták közötti pénzváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók nyilvántartásba vételére vagy engedélyezésére vonatkozó kötelezettség – kifogásolja az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít, és felszólító levelet küld Magyarországnak az 5. pénzmosás elleni irányelv helytelen átültetése miatt – írja a Portfolio.

A brüsszeli indoklás szerint bár Magyarország bejelentette az irányelv teljes körű átültetését, a bizottság szerint nem megfelelően, mert a magyar jog szerint nem létezik a virtuális valuták és a fiat valuták közötti pénzváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók nyilvántartásba vételére vagy engedélyezésére vonatkozó kötelezettség.

"A pénzmosás elleni szabályok fontos szerepet játszanak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben. Az egyik tagállamban előforduló jogalkotási hiányosságok az EU egészére hatással vannak" – áll a bizottsági közleményben.

A bizottság szerint az Oroszország ukrajnai invázióját követően bevezetett uniós szankciók betartatása érdekében elengedhetetlen a büntetőlistára vett cégek haszonhúzóinak azonosítása. Ezért az uniós szabályokat hatékonyan kell végrehajtani és felügyelni a bűnözés elleni küzdelem, az uniós pénzügyi rendszer védelme és az uniós szankciók végrehajtásának biztosítása érdekében.

Ha Magyarország két hónapon belül nem ad kielégítő választ, a bizottság dönthet úgy, hogy folytatja a jogsértési eljárást, és indokolással ellátott véleményt küld.