Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Mateusz Morawiecki visszavágott az ukrán elnöknek

Infostart
2023. szeptember 23. 11:25
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt üzente Volodimir Zelenszkijnek, hogy soha többé ne sértse meg a lengyeleket, miután az ukrán elnök azt „javasolta” szomszédjának, hogy a gabonaexporttal kapcsolatos vitáik miatt „fejezze be a műsort”.

A lengyel vezető visszavágott Zelenszkij, miután az ukrán vezető burkolt kritikát fogalmazott meg Lengyelországgal szemben az ENSZ e heti közgyűlésén, mondván, hogy a vita „politikai színház”, és „néhány európai barátunk” „műsort csinált” a gabonából.

Morawiecki a lengyelországi Swidnikben beszélt: „Szeretnék szólni Zelenszkij elnöknek, hogy soha többé ne sértse meg a lengyeleket, ahogy nemrég az ENSZ-ben tartott beszéde során tette” – mondta. – „A lengyel nép ezt soha nem engedi meg, és Lengyelország jó hírének védelme nemcsak az én kötelességem és becsületem, hanem a lengyel kormány legfontosabb feladata is.”

Amerikai elemzők szerint Morawiecki megjegyzései mélyíthetik a nézeteltérést két olyan ország között, amelyek korábban szoros szövetségesek voltak Oroszország ukrajnai inváziója ellen.

A köztük lévő feszültség az elmúlt hetekben nőtt az ukrán gabona betiltása miatt, amelyet az év elején vezetett be több EU-tagország, hogy megvédjék a helyi gazdálkodók megélhetését, mert aggódnak az ukrán gabona alacsony ára miatt. Az EU a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti a tilalmat, de Lengyelország – Magyarország és Szlovákia mellett – kitart amellett, ami kiváltotta Ukrajna tiltakozását.