Nyitókép: X/GeoConfirmed

Mégis Romániában csapódott földbe az orosz drón

Infostart
2023. szeptember 6. 14:10
De nem úgy, ahogy először gondolták. Szerdán pedig dróntörmelék hullott Romániára.

Napok óta lázban tartja egy állítólagos orosz drón becsapódásának híre a román lakosságot és a nemzetközi közvéleményt. Hétfő reggel Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő egy videót mellékelve bejelentette, hogy az Izmajil dunai kikötővárost érő orosz dróntámadás során egy orosz Sahed drón Románia területén zuhant le. A román védelmi minisztérium még aznap "határozottan cáfolta" az állításokat.

"Oroszország támadó eszközei egyetlen pillanatig sem fenyegették Románia területét, illetve vizeit" - szögezte le a MAPN.

A Portfolio most arról ír, hogy az orosz-ukrán háborúról előkerülő felvételek geolokációs azonosításával foglalkozó OSINT-csapat, a GeoConfirmed szerkesztői három különböző szemszögből is megvizsgálták a felvételt, és megállapították: az orosz Sahed-136 drón drón valóban Románia területén belül zuhant le. Ugyanakkor azt is írták,

a drónt valószínűleg az ukrán légvédelem eltalálta, így téveszthette el a célpontját, és csapódott irányíthatatlanul a határ túloldalára.

Így pedig nem minősül támadásnak és szóba se jön a NATO 5. cikkelyének érvényesítése, lévén ez nem volt fegyveres támadás.

Szerdán kora reggel újabb orosz dróntámadás érte az délnyugat-ukrajnai Izmajilt. A román védelmi miniszter, Angel Tilvar a támadás után sietve bejelentette, az orosz drón részei román területre zuhantak – számolt be róla a Sky News.