Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Tom Brenner

CIA-igazgató: Vlagyimir Putyin megpróbál időt nyerni

Infostart
2023. július 21. 08:37
Közel sem ért a végéhez Putyin és Prigozsin „tánca”: Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbál időt nyerni, amíg kitalálja, hogyan bánjon el Jevgenyij Prigozsinnal – állítja a CIA igazgatója.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője egy hónappal ezelőtti lázadása a CIA igazgatója szerint jelentős gyengeségeket tárt fel a Putyin által kiépített hatalmi rendszerben.

A BBC összefoglalója szerint, amit a Hvg.hu szemlézett, William Burns a csütörtöki Aspeni Biztonsági Fórumon azt mondta, hogy az orosz elnök még mindig bosszút állhat Prigozsinon. „Amit látunk, az ugyanis egy nagyon bonyolult tánc” – fogalmazott a CIA vezetője, hozzátéve:

Putyin valószínűleg időt próbál nyerni, amíg kitalálja, hogyan tudja „megfelelően kezelni” a Wagner csoport vezetőjét.

Miután a zsoldoscsoport továbbra is értéket képvisel Oroszország vezetése számára Afrika több országában, köztük Líbiában és Szíriában, ezért valószínű, hogy Putyin megpróbálja majd leválasztani a csoportot a vezetőjétől. Burns szerint ezért várat magára még Putyin bosszúja, és nem tartja valószínűnek, hogy Prigozsin megmenekülne a megtorlástól.

A brit közszolgálati médiatársaság emlékeztet, hogy a hónap elején Joe Biden felvetette, hogy fennáll a Wagner-főnök megmérgezésének veszélye. „Én a helyében vigyáznék, hogy mit eszem. Figyelnék az étlapomra” – viccelődött az amerikai elnök, amire a CIA-igazgató is ráerősített:

„Ha én lennék Prigozsin, nem rúgnám ki az ételkóstolómat.”

Burns a Wagner-lázadás kapcsán megjegyezte azt is, hogy ami a leginkább figyelemre méltó, az az, hogy Oroszország vezetőjének szüksége volt arra, hogy alkut kössön egy olyan emberrel, aki korábban az élelmezésvezetője volt.

„Putyin a rend bírájának képét sugallta magáról Oroszországban, ezért a 36 órás lázadás sokakban azt a kérdést vetette fel az országban, hogy vajon a királynak volt-e ruhája, vagy legalábbis miért tartott ilyen sokáig, amíg felöltözött” – fogalmazott a CIA vezetője, aki szerint mindez feleleveníthette az orosz elitben a Putyin ítélőképességével kapcsolatos mélyebb kérdéseket, amik az Ukrajna ellen megindított totális invázió óta vannak jelen.

Ha Ukrajna további előretörést ér el a harctéren, akkor ez arra késztetheti az oroszokat, hogy még többen figyeljenek oda Prigozsin kritikájára a háborúval kapcsolatban – zárta gondolatait.