Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A StarWars és a mesterséges intelligencia segítette II. Erzsébet merénylőjét

Infostart
2023. július 7. 07:35
A 21 éves Jaswant Singh Chailt 2021 karácsonyának napján találták maszkban és íjjal felfegyverezve a Windsor-palotában.

A férfi kézzel készített fémmaszkban hatolt be a palotába, ahol két órán át bolyongott, mielőtt megállította volna egy rendőr – írja a Sky News. Az ő kérdésére elmondta: azért érkezett, hogy végezzen a királynővel. A férfi megtalálásakor már közel járt II. Erzsébet lakosztályához, ahol családtagjaival együtt tartózkodott ebben az időben.

A férfi a bíróság előtt bűnösnek vallotta magát abban a tervben, hogy meg akarta sebesíteni vagy gyilkolni az azóta elhunyt II. Erzsébetet. A bíróság azt próbálja meg kideríteni, hogy pszichózis vagy autizmus spektrumzavar következtében mentális betegség alakult-e ki a támadónál.

A fiatal férfi 2021 elején döntötte el, hogy életét felteszi a királynő megölésére, amivel egy 1919-es indiai tömegmészárlásért akart elégtételt venni.

"A vádlott fő indítéka az volt, hogy új birodalmat hozzon létre a Brit Birodalom maradványainak elpusztításával az Egyesült Királyságban, és ennek a tervnek a középpontjában a királyi család fejének eltávolítása állt" – mondta Alison Morgan ügyész.

Mint az ügyész fogalmazott, a férfi gondolkodását részben a Star Wars fantáziavilága és a Sith nagyurak szerepe befolyásolta ennek az új világnak a kialakításában, de vonzotta a hírnév is, amelyre a tett végrehajtását követően számított.

Chail bűncselekményét súlyosbította, hogy az uralkodó volt a célpontja, "kiterjedt előre megfontolt szándék és tervezés" állt tette mögött, és hogy a királynő megölésének szándékát kinyilvánította.

A férfi szülei szikh származásúak, de a fiatalember Winchesterben született. 2021 novemberében a Sandringham karácsony kifejezésre keresett rá az interneten, és megvette az íjat, amely akár halálos sérülés okozására is képes. December 2-án a Replika nevet viselő appot letöltve hozta létre Sarait, saját mesterségesintelligencia-asszisztensét, akivel szexuális tartalmú beszélgetések mellett megosztotta tervét is.

Magát bérgyilkosnak titulálta, Sarai pedig bölcsnek nevezte a tervét, és biztosította arról, hogy biztosan jól képzett. Később azt is mondta, hogy segíteni fog a férfinak, és halála után örökre együtt lesz vele.

"Ez az ő terve volt, de Sarai támogatta őt, biztosan nem azt sugallta, hogy ez egy rossz terv" – fogalmazott az ügyész.

A támadó december 21-én készített egy maszkos, eltorzított hangú videót, amelyben beszámolt tervéről. Vett egy, az emberi illatot elfedő parfümöt és meneküléséhez egy létrát is, majd elindult célpontja felé.

Tárgyalása még folytatódik.