Nyitókép: MTI/AP/Lisa Leutner

Ausztria határozott nemet mond – nincs több pénz az EU-nak

Infostart
2023. június 24. 15:35
Elutasította az osztrák kancellár az Európai Bizottság elnökének azt a felhívását, hogy tagállamok mindenekelőtt Ukrajna tartós támogatása érdekében az elkövetkező években többet fizessenek be a különböző brüsszeli alapokba. Karl Nehammer úgy vélekedett, hogy az uniónak inkább a meglévő pénzkkel kellene jobban gazdálkodnia.

A kancellárhoz hasonlóan foglalt állást korábbban a magyar külügyminiszter is. Szijjártó Péter Szarajevóban kifogásolta, hogy Brüsszelben minden figyelem Kijevre irányul, minden pénzt Ukrajnának adnak, és felrótta a Balkán támogatásának elhanyagolását.

Ursula von der Leyen a hét elején azt javasolta, hogy az uniós tagállamok az újjáépítés céljából a következő négy évben összesen 50 milliárd euró segélyt nyújtsanak Ukrajnának vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában. Közölte azt is, hogy az EU 15 milliárd eurót javasol elkülöníteni a migrációkezelésre.

A finanszírozást az EU külső határainak és unión kívüli országokkal való együttműködés megerősítésére és a szomszédos országokban tartózkodó menekültek segélyezésére használnák fel – jelentette ki.

Von der Leyen arról is beszélt, hogy az EU-nak többet kellene beruháznia technológiai versenyképességének megerősítése céljából. Ebből kiindulva indítványozta a többéves költségvetési keret felülvizsgálatát és a pótlólagos befizetéseket.

Ursula von der Leyen felhívására reagált az ORF televíziónak adott interjújában az osztrák kancellár.

Karl Nehammer határozottan elutasította, hogy országa több pénzt fizessen be az unió "pénztárába".

A kancellár szerint a meglévő források felhasználásának prioritást kell élveznie, mielőtt újabb adófizetői pénzeket követelnének a tagállamoktól. Nehammer a rendelkezésre álló forrásokkal összefüggésben a kohéziós, valamint az újjáépítési alapot említette. Utalt továbbá az adminisztrációs költségekkel kapcsolatos megtakarítási lehetőségekre is.

A bizottság ezzel szemben azt hangoztatta, hogy a két alap forrásai már "lekötöttek", és a költségvetési időszak végéig azokhoz hozzá is lehet jutni. Ráadásul a pénzek felhasználása rendeletileg szabályozott, és ebből fakadóan elköltésük nem halasztható későbbre – hangzott Ursula von der Leyen érvelése.

Ezzel összefüggésben az ORF Nehammert idézve 480 milliárd eurót említett. A kancellár hangsúlyozta, hogy az uniónak mindenképp felül kell vizsgálnia a rendelkezésre álló források felhasználását.

"Jó lenne, ha a bizottság vázolná, miként kívánja átcsoportosítani a szóban forgó összegeket" – jelentette ki. "Ezt követően majd meglátjuk, hogy mindez valóban működik-e , illetve valóban a tagállamok legjobb érdekeit szolgálja - tette hozzá.

Az Európai Bizottság elnöke összesen mintegy 66 milliárd eurós hozzájárulást kért a 27 tagállamtól

a 2027-ig előirányzott pénzügyi költségvetési kerethez. Az ORF adatai szerint Ausztria számára ez 1,6 milliárd euró jelentene. Az osztrák kormány pénzügyminisztere, Magnus Brunner még Nehammernél is keményebben utasította el ezt.