Nyitókép: Getty Images/Sally Anscombe

Hét újszülött halálával próbálhatta egy orvos figyelmét felkelteni a gyilkos brit nővér

Infostart
2023. június 9. 19:37
Lucy Letby ellen hét gyilkosság és tíz gyilkossági kísérlet a vád: a gyanú szerint tetszett neki az egyik orvos az újszülöttosztályon, az ő figyelméért küzdhetett azzal, hogy gyerekekkel végzett.

Két hármas ikertrió tagjait is megölhette a nővér, akinek perében már tizenhárom tárgyalási napot tartottak.

Letby 2015-2016 között dolgozott a Countess of Chester Kórházban, ahol ez idő alatt gyanús körülmények közt hunytak el gyerekek - írja a Sky News.

A bíróság a legutóbbi tárgyalási napon áttekintett olyan üzeneteket is, melyeket a nővér egy gyermekorvossal váltott, akinek irányába gyengéd érzelmeket táplálhatott.

Lucy Letby ellen összesen 22 rendbeli vádat emeltek, a nő azonban mindet tagadja.

Arról ugyanakkor tudott, hogy munkatársai valamivel kapcsolatosan gyanakodnak vele szemben, de még mindig a véletlennek tulajdonít minden halálesetet vallomásaiban.

A O, P és Q baba néven említett hármasikrek azt követően haltak meg, hogy a nővér visszatért a munkába ibizai nyaralásából. Mielőtt újra munkába állt volna, egy kollégája a WhatsAppon kérdezte meg, otthon van-e.

"Igen, nagy durranás lesz, amikor visszamegyek dolgozni" - válaszolt neki Letby. 72 órával az üzenet elküldése után már O és P baba sem élt, Q baba pedig intenzív osztályra került.

Az érintett orvosról korábban a nővér partnereként beszélt az ügyészség, Letby azonban tagadja, hogy lett volna köztük valami, és azt állította, mint barátot szerette csak.

Az üzenetekből kiderül, hogy 2016 június 23-án Letby csalódott volt, amiért potenciális plátói szerelme nem az újszülött osztályra volt beosztva. Letby elismerte a bíróságon, hogy sajnálta ezt, de csak azért, mert állítása szerint szeretett az érintett orvossal dolgozni. Azt viszont tagadta, hogy szerette volna felhívni magára a férfi figyelmét, és azt is, hogy ennek érdekében tett volna valamit O babával. Úgy fogalmazott: valóban el akart érni, hogy az orvos megvizsgálja a gyermeket, de nem önös okból, hanem a baba állapota miatt.

A nővért arról is kérdezték, hogy volt ideje munkaidőben ennyi üzenetet váltani valakivel: Letby szerint a nővérek munka közben is használják telefonjukat, de nem akkor, amikor éppen egy csecsemővel foglalkoznak.

O baba halála után egy nappal P baba véroxigénszintje veszélyesen alacsonyra zuhant: kollégái szerint Letby ekkor megkérdezte, hogy "nem fogja élve elhagyni a kórházat, ugye?".

A nő ezt a bíróságon tagadta. Az újszülött akkor lett igazán rosszul, amikor két orvos kiment egy kis szünetre a pihenőbe - egyikük épp Letby feltételezett plátói szerelme volt.

A nővér hívott segítséget P babához: amikor az orvosok beléptek, ágya fölött állt. Bár Letby azt állítja, nem emlékszik a pontos helyzetre, mások visszaemlékezése szerint elmozdult az oxigénellátását biztosító cső, amit - újszülöttről lévén szó - a gyermek nem mozdíthatott el. A nővér szerint ez is csak szerencsétlen véletlen volt.

Q babának valamilyen átlátszó folyadékot adott be a nővér a vád szerint: ezt ő szintén tagadja. Etetésről nem lehetett szó, mivel ekkoriban az újszülött fél milliliteres anyatejadagokat kapott. A csecsemő orrából és szájából is tiszta folyadék ömlött nem sokkal később. Ez június 25-én történt: kollégái visszaemlékezése szerint ekkor Letby hirtelen eltűnt, de a nővér erre sem így emlékszik. Azt viszont felidézte, hogy nem sokkal ezután meghallotta, hogy kollégái arról beszélgetnek, hogy felelős lehet valamiért, amihez szerinte neki semmi köze sem volt.