Nyitókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Meglepő módon szerezhet fegyveralkatrészeket Oroszország

Infostart
2023. június 5. 16:33
Az általa exportált felszerelések sürgős visszavételével felújíthatja a háborúban megsérült tankjait - erről kerültek nyilvánosságra adatok.

Oroszország visszavásárolja a korábban Mianmarba és Indiába szállított katonai szállítmányokat. Az orosz hadseregnek tankokat gyártó UralVagonZavod például tavaly decemberben 24 millió dollárért importált a mianmari (burmai) hadseregtől. A vállalat 6775 céltávcsövet és 200 kamerát vásárolt vissza tankokba való beépítésre – írja a vg.hu a Nikkei Asia cikke alapján.

A vámkezelési adatokban "a rekvirálási törvény alapján importált" utalást talált a külföldi portál, ami azt jelenti, hogy a visszaküldött termékek hibásak voltak. Az elemzők szerint azonban ez szokatlanul nagy mennyiség lenne, ráadásul a hibás eszközöket ki kellett volna cserélni, valamint az orosz hadiipar nem a selejtes alkatrészek termeléséről híres. Az oldalnak nyilatkozó nyugalmazott japán katonatiszt szerint ezek olyan optikai eszközök, amelyek a célpontok bemérésében segítik a tankok személyzetét.

Oleg Ignatov, az International Crisis Group Oroszország-elemzője felhívta a figyelmet:

rengeteg régi T–72-es harckocsi van a raktárakban, amelyek modernizálásra szorulnak, utána a fronton bevethetők.

Az orosz NPK KBM tavaly augusztusban és novemberben hat föld-levegő rakéta éjjellátó célzókészülékhez való alkatrészt vett vissza 150 ezer dollárért az indiai védelmi minisztériumtól. Ezek ahhoz szükségesek, hogy a rakéták éjszaka és gyenge fényviszonyok között is képesek legyenek teljesíteni. Az eurázsiai ország korábban részben nyugati technológiára támaszkodott az optikai berendezések gyártásában, azonban a szankciók miatt ez most nehézkesebb lett. Ugyanakkor a visszavásárolt eszközök mennyisége alapján

nem ez a fő beszerzési vonal.

A portál értesüléseit egyik érintett vállalat és ország sem kommentálta.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint 2022-ben Oroszország volt a világ második legnagyobb fegyverexportőre az Egyesült Államok után. Márciusi jelentésük alapján a helyzet idén még nem változott, de a háború miatt Moszkva a saját fegyveres erőinek ellátását fogja előtérbe helyezni. Oroszország legnagyobb vásárlói évek óta India, Kína, Egyiptom és Algéria. Raktáraiban egyébként 5–10 ezer közötti tank állhat, így modernizálható harckocsikból nincs hiány.