Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) által rendezett felvonuláson Düsseldorfban 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Sascha Steinbach

Már a legfelsőbb német szinteken is "kiakadást" okoztak egyes klímavédő aktivisták

Infostart
2023. május 24. 10:48
Nem hagyták magukat a német klímavédők Olaf Scholz német kancellár rendkívül éles, tőle éppenséggel szokatlan bírálata nyomán.

Olyannyira nem, hogy az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) aktivistái hasonló élességgel válaszoltak. A szópárbaj aligha hozza közelebb egymáshoz a szemben álló feleket, noha az elmúlt időszakban voltak halvány próbálkozások a párbeszédre a kormányzat és az aktivisták között. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a klímavédők sajátos tiltakozó akcióikkal elsősorban Berlinben, Hamburgban és Münchenben a lakosság jelentős részét is magukra haragították.

Olaf Scholz az elmúlt időszakban a nyilvánosság előtt nem foglalt állást a csoport tevékenységével kapcsolatban. Ezt a "feladatot" elsősorban minisztereire és a tartományi vezetőkre hagyta.

Különösen feltűnő volt, hogy a közelmúltban a környezetvédő Zöldek Pártja, sőt személy szerint a párt társelnöke is bírálta a klímavédők tevékenységét, mindenekelőtt a városok forgalmat megbénító akcióit.

Robert Habeck, aki egyben alkancellár is, több alkalommal is úgy vélekedett, hogy ezek a tiltakozások nem segítik a klímavédelem ügyét.

Scholz viszont a hét elején egy brandenburgi általános iskolában a tanulók előtt egyáltalán nem kímélte a Letzte Generation klímavédőit.

A kancellár szerint "teljesen hibbant" dolgot művel az,

aki a klímavédelem jegyében az úttestre ragasztja magát. Azt mindazonáltal rendben valónak találta, ha valaki kiáll meggyőződése mellett, és tüntetést szervez.

Szerinte viszont a célját sem éri el az, aki a közfigyelem felkeltése érdekében múzeumban kiállított festményhez ragasztja magát, vagy éppenséggel az úttestre, hogy megbénítsa a környék forgalmát.

Az aktivisták nem maradtak adósak a válasszal, és a hangnem szerint arra is gondot fordítottak, hogy ez a válasz hasonlóan éles és egyértelmű legyen.

"Scholz Úr! Hogyan merészeli ezt?

- tették fel a kérdést, hangsúlyozva, hogy megdöbbentette őket kancellár nyilatkozata. Állásfoglalásuk szerint különösképpen az, hogy "volt mersze" ezzel odaállni a gyerekek elé.

Élesen vádolták Olaf Scholzot azzal, hogy - mint fogalmaztak - politikájával tönkreteszi a gyerekek jövőjét, ugyanakkor teljes örültségnek tartja e "pusztító politika" elleni tiltakozást.

Szerintük éppen a kancellár bűne az, hogy az embereknek az utcákon békésen kellett megküzdeniük alapvető jogaikért. "Tiltkozásunk oka az, hogy a Scholz-kormány politikájával felelőtlenül szítja a társadalom összeomlását" - hangoztatta a csoport.

Az Utolsó Nemzedék csoport aktivistái az elmúlt hónapokban Németország mellett több más európai országban is a globális felmelegedés következményeire igyekeztek felhívni a figyemet különböző tiltakozó akcióikkal.

Egyebek között a forgalmat megbénítva az úttesthez, vagy a múzeumokban figyelemfelhívás céljából a különböző műalkotásokhoz ragasztják magukat.

Az iskolai látogatással kapcsolatban felrótták a kancellárnak, hogy a gyerekek előtt egyfajta "kedvenc nagybácsiként" mutatkozott be.

"Noha tudta, hogy ezeket a gyerekeket épp egy olyan globális iskolai buszba löki fel, amelyet 98 százalékos valószínűséggel halálos baleset ér"

- fogalmaztak. Ezzel valójában a potsdami klímakutató intézet korábbi vezetőjét, Hans Joachim Schnellhubert idézték. A tekintélyes klímakutató 2019-ben az akkori kormányzat szerinte végzetes klímavédelmi politikáját bírálva fogalmazott szó szerint így.