Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

"A pokolban ma pezsgőt bontanak" - az egyik vádlottat felmentették Ján Kuciak perében

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2023. május 19. 19:50
Felmentették a vád alól Marian Kočner vállalkozót Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolásának megrendelése és az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében. A másik vádlottat, Alena Zsuzsovát viszont bűnösnek találta a bazini Specializált Büntetőbíróság, és 25 év szabadságvesztésre ítélte. A két áldozat családja értetlenül áll a bíróság ítélete előtt.

Óriási sajtófigyelmet kapott a Kuciak-perben hozott ítélethirdetés. A Specializált Büntetőbíróság bazini tárgyalótermébe száznál is több újságíró kért akkreditációt, köztük külföldi stábok is. Mindez nem véletlen, hiszen az önálló Szlovákia történetének egyik legsúlyosabb gyilkossági ügyében mondott ítéletet a bíróság. Az pedig meglepetést eredményezett. Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében a két vádlott közül ugyanis csak az egyiket, Alena Zsuzsovát ítélték el, a gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner nagyvállalkozót azonban felmentették.

„Nem bizonyított, hogy a bűntettet a vádlott, Marian Kočner. követte el” – mondta Ružena Sabová, a bírói szenátus elnöke a felmentésről szóló döntés kapcsán. Az ítéletet a háromtagú szenátus két tagja támogatta. Alena Zsuzsovát Szlovákia jelenlegi főügyésze, Maroš Žilinka és egy másik ügyész, Peter Šufliarsky meggyilkolásának megrendelésében, továbbá engedély nélküli fegyverviselés bűntette miatt is bűnösnek találták.

A meggyilkolt újságíró és menyasszonya családja értetlenül áll a bíróság ítélete előtt. „Egyáltalán nem értem, hogy lehet, hogy Zsuzsovát elítélték, Kočnert ártatlannak találták” – mondta Ján Kuciak édesapja. Az áldozatok családja rendkívül csalódott az ítélet miatt. „Pfuj az igazságszolgáltatásnak Szlovákiában” – mondta Martina Kušnírová édesanyja, és vulgárisan szitkozódott.

Ján Kuciak, az aktuality.sk webportál oknyomozó újságírója és menyasszonya, Martina Kušnírová öt évvel ezelőtt lett brutális gyilkosság áldozata. A fiatal újságíró által feltárt gazdasági csalások leleplezése miatt ölték meg őket. A szlovák jegyespárt nagymácsédi családi házukban hidegvérrel legyilkolták. A rendőrség 4 nappal később talált rá a holttestekre.

A gyilkosság végrehajtóit, Miroslav Marčeket és Szabó Tamást már korábban 25 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, a közvetítő Andruskó Zoltán pedig 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

A bűncselekmény hatalmas felháborodást váltott ki a szlovák közéletben, 2018 márciusában Pozsonyban a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom tüntetést szervezett, amelyen több tízezer ember vett részt. A demonstrációk aztán a következő hetekben is folytatódtak, és a helyzet végül odáig fajult, hogy elsőként Robert Kaliňák belügyminiszter, majd később Robert Fico miniszterelnök is kénytelen volt lemondani.

Őt Peter Pellegrini követte a kormányfői poszton, aki a péntek délutáni ítélethirdetést úgy kommentálta, hogy tiszteletben tartja a bíróság ítéletét, melyet egy újabb lépésnek tart az igazság felé vezető úton.

Vele ellentétben Grendel Gábor, a pozsonyi parlament magyar alelnöke az ítélethozatal után szűkszavúan csak annyit írt a Facebook-oldalára, hogy: a pokolban ma pezsgőt bontanak.