Nyitókép: unsplash.com

Itt az első amerikai állam, ahol betiltják a TikTokot

Infostart
2023. május 18. 08:08
A kínai tulajdonos már jelezte, hogy nem adja magát harc nélkül.

Montana kormányzója aláírta azt a helyi törvényt, ami alapján jövő január 1-től a szolgáltatók nem kínálhatják app store-jaikban letöltésre a TikTok alkalmazást. Ezzel Montana lett az első amerikai szövetségi állam, ahol lényegében betiltották a TikTok terjesztését – idézi a The Guardian értesülését a 444.hu.

A cikk szerint az azonban egyelőre kétséges, hogy a szabályozás jövő januárban valóban életbe léphet-e, mert szinte biztosra vehető, hogy a videomegosztó kínai tulajdonosa, a ByteDance jogi útra tereli a kérdést, és bírósághoz fordul az ügyben.

A TikTokkal szemben évek óta erős a gyanú, hogy az alkalmazással gyűjtött adatokhoz a kínai titkosszolgálat is hozzáférhet, amit természetesen a ByteDance tagad. Mindazonáltal az elmúlt hónapokban számos nyugati országban korlátozták a közszférában a platform használatát.

A TikTok közben már jelezte, hogy nem adja magát harc nélkül. Közleményük szerint a montanai szabályozás „korlátozza a montanaiak alkotmányban biztosított szólásszabadságát”, a cég pedig minden szükséges lépést megtesz majd „felhasználóink jogainak védelmében Montanán kívül és belül”.