Nyitókép: Radoslav Zilinsky/Getty Images

WHO: vége a koronavírus miatti vészhelyzetnek

Infostart
2023. május 5. 16:35
Ezzel lényegében vége a világjárványnak. A vírus azonban velünk marad, nem szabad minden eddigi rendszert és módszert "eldobni".

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz bejelentette, hogy vége a koronavírus miatt meghirdetett vészhelyzetnek. Hétmillió ember halt meg koronavírusban a hivatalos adatok szerint a pandémia kezdete óta, amely miatt 2020 januárjában hirdetett meg globális közegészségügyi vészhelyzetet a WHO - írja a CNBC.

"A világjárvány több mint egy éve csökkenő tendenciát mutat, a lakosság immunitása a védőoltások és a fertőzések révén növekszik, a halálozás csökken, az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomás pedig enyhül" - mondta a bejelentés kapcsán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz egy genfi sajtótájékoztatón.

Mint hozzátette, a legtöbb ország már megtanult együtt élni a vírussal, ezért a főtitkár nagy reményekkel törölte a vészhelyzetet.

Az Amerikai Egyesült Államok is megszünteti a koronavírus miatt meghirdetett vészhelyzetet május 11-én.

Az ENSZ adatai hétmilliós halálozásról szólnak, de Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a valós halálozás inkább 20 milliós lehet.

A főigazgató kiemelte, hogy bármikor megjelenhet egy olyan új variáns, amely az esetszám emelkedéséhez vezethet világszerte, ezért arra figyelmeztette a kormányokat, hogy ne bontsák le azokat a rendszereket, amelyeket a vírus terjedésének megelőzésére és kontrolljára kialakítottak.

"A vírus velünk marad, továbbra is képes ölni és állandóan változik" - fogalmazott.

A WHO vezetője szerint azonban

eljött az idő, hogy az országok a sürgősségi válaszlépések alkalmazásáról áttérjenek a koronavírus más fertőző betegségekhez hasonló kezelésére.

A koronavírus a kínai Vuhanban bukkant fel 2019 decemberében, amikor több betegnél ismeretlen okból tüdőgyulladásos tünetek jelentkeztek. Pontos eredete még 3,5 évvel később is rejtély.