Az oroszok megnyertek egy speciális űrversenyt

Infostart
2023. április 21. 06:49
A NASA, a SpaceX és Elon Musk közös, hasonló vállalkozását sikerült megelőzniük az oroszoknak.

Az orosz mozik már játsszák az első, az űrben forgatott nagyjátékfilmet. A Kihívásban egy orosz sebészt küldenek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy az ott megsérült asztronaután segítsen. A film forgatására pedig egy színésznőt küldtek oda, aki 12 napon át dolgozott 2021 októberében az űrállomáson - írja a The Guardian.

A film 2023 áprilisi bemutatója megelőzte Musk, a NASA és Tom Crusie 2020-ban bejelentett, szintén az űrben készítendő nagyjátékfilmjét, ezt a Kihívás premierje alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök ki is emelte.

"Mi vagyunk az elsők, akik űrhajó fedélzetén, Föld körüli pályán forgattunk játékfilmet" - mondta.

A Szovjetunió úttörő szerepet játszott az űrutazásban, a filmes stáb küldetése pedig az orosz űrkutatási ipar elsőségeinek hosszú listáját gyarapította - számos kudarcot, többek között elrontott indításokat követően.

A filmben a 38 éves Julija Peresild által alakított sebészt az ISS-re küldik, hogy megmentsen egy űrséta során megsérült űrhajóst. Vele utazott az űrbe Kim Slipenko rendező is, aki összesen 30 órányi felvételt hozott magával vissza a Földre: ebből összesen 50 percnyit használtak fel. A rendező egy személyben felelt a képért, a hangért és a világításért is.

Peresild és Slipenko négy hónapos kiképzést kaptak utazásukat megelőzően, majd egy Szojuz fedélzetén, egy űrhajós társaságában jutottak fel az űrbe. A film az ISS orosz moduljában készült, az ott tartózkodó három asztronauta is feltűnik benne cameo-szerepekben.

A premiert megelőzően a két filmest az űrbe szállító kapszulát nyilvánosan kiállították Moszkvában. A film a Roszkoszmosz és az orosz állami tévécsatorna közös produkciója. Költségvetése állítólag egymilliárd rubel alatt maradt: ez 4,2 milliárd forint alatti összeget jelent.