Nyitókép: MTI/AP/LIBKOS

Szokatlan kijelentést tett az orosz védelmi tárca Bahmut ostromáról

Infostart
2023. április 12. 07:52
Miután a település eleste a közeljövőben orosz várakozások szerint jó eséllyel megtörténik, az orosz védelmi minisztérium napi jelentését ismertetve Igor Konasenkov orosz altábornagy részletesen beszélt az ostromról.

A szokásos ellenséges veszteségszámok mellett Konasenkov kitért arra, hogy Bahmut ostromában fontos szerepet játszik az orosz Wagner katonai magánvállalat (PMC). Ezzel először elismerte a védelmi minisztérium is, hogy a zsoldosok tevékenyen részt vesznek az itteni harcokban – írja a Portfolio, emlékeztetve, tavaly szeptembere óta főként a Wagner ostromolta a települést, és csak minimális segítséget kaptak a reguláris erőktől.

Azt nem tudni pontosan, hogy miért várt a tárca a Wagner szerepének elismerésével. Jó eséllyel köze van a dolognak ahhoz a mély ellentéthez, ami a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin és az orosz védelmi minisztérium között már hónapok óta húzódik – olvasható.

Az eset nem példátlan, Szoledárnál már látható volt korábban hasonló jelenség: itt napokat várt az orosz védelmi minisztérium (és a Kreml), mire beismerték, hogy a várost a Wagner csoport foglalta el, nem pedig a reguláris erők. Emiatt Prigozsin meg is vádolta a védelmi minisztériumot azzal, hogy el akarják tőle venni a győzelem dicsőségét – jegyzi meg a lap.