Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Elakadtak az Ukrajnának beígért harckocsik, de nem a tavaszi sártengerben

Infostart
2023. április 4. 12:30
Az Egyesült Államok, Kanada, Spanyolország, Svédország és Finnország még csak tervezi a fegyverek leszállítását.

A TASZSZ orosz állami hírportál a szállítást vállaló országok hivatalos kimutatásaira hivatkozva arról számolt be, hogy Ukrajna április 1-jéig csupán 57 harckocsit kapott a nyugati országoktól a megígért 293 darab helyett – szúrta ki a vg.hu.

Németország január 25-én 14 Leopard 2 harckocsit küldött el Ukrajnába, majd február 24-én további négy darabot. Berlin a Leopard 1-es tankokból 178 darab átadását hagyta jóvá, ezeket Dániával és Hollandiával közösen tervezi leszállítani. Németország a tervek szerint 2024 első negyedévének végére több mint 100 tankot adna az ukránoknak.

A vállalásokat részben teljesítette már Norvégia és Portugália is. Az előbbi nyolc, az utóbbi három tankkal járult hozzá az ukrán védekezéshez. Lengyelország számít még az egyik legnagyobb támogatónak 14 Leopard 2-es harckocsival, amit idén márciusban oda is adott Kijevnek. Az Egyesült Királyság 14 Challenger 2-es tankot küldött a háborúba.

Állítólag Franciaország is küldött AMX-10 RC tankokat Kijevnek, de ezek számáról nincs adat. Az USA, Kanada, Spanyolország, Svédország és Finnország, bár ígéretet tett fegyverek szállítására, egyelőre egyetlen tankot sem küldött el.