Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo

Migránsválság: Szicíliában már az összeomlás szélén áll a befogadókapacitás

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2023. március 26. 15:09
Az olasz titkosszolgálat jelentése szerint jelenleg 685 ezer migráns vár arra Líbiában, hogy átkelhessen Európába. Tavaly mintegy 104 ezer illegális bevándorló érkezett az olasz partokhoz, idén pedig már háromszor több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

"Az olasz titkosszolgálat hetente készít jelentést a kormánynak arról, hogy milyen aktuális biztonsági kihívások vannak az országban. A legutóbbi tanulmányuk szerint közel 685 ezer migráns várakozik arra Líbiában, hogy Európa felé kihajózzon" – mondta el az InfoRádióban Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója.

Az olasz kormány több lépcsőben tárgyalt már a líbiai partnerekkel, és próbált együttműködést kialakítani, hogy Líbiából ne induljanak útnak annyian Olaszország felé. A Frontex adatai alapján ez "kevéssé valósult meg", mert már idén több mint 18 ezren érkeztek meg Olaszország kikötőibe. Tavaly 104 ezren érkeztek tengeri úton illegálisan az országba.

A kutató szerint Olaszország déli részein "nagyon nagy problémát jelent" a helyzet, több forrás szerint is például

Szicíliában már az összeomlás szélén áll a befogadókapacitás.

Lampedusában is összeomlott a befogadórendszer, mert annyi embert kell ellátni. A többi mediterrán országra, például Máltára is nagy migrációs nyomás nehezedik jelenleg.

Tóth Klaudia azt mondta, azok a kétoldalú kapcsolatok, amelyek Olaszország és Líbia között vannak, "valamelyest csillapítják ezeket a migrációs hullámokat", viszont Líbiában már a bevándorlók nagy számban vannak jelen. "Nyilván nem a legszegényebbek fognak elindulni Európa felé, mert a csempészdíjak nagyon magasak, és nem mindenki teheti meg, hogy megfizet egy embercsempészt, aki aztán valamilyen lélekvesztővel átviszi Európa partjaihoz" – mondta a kutató.

Sokan például Líbiában több hónapot,

akár éveket is eltöltenek arra várva, hogy a családjuk újra összedobja az embercsempész által kért pénzösszeget.

Az embercsempészek aztán átviszik őket Olaszországba, Görögországba, vagy Máltára.

Az illegális migrációval szemben a megoldás a kutató szerint az lenne, ha a már hét éve készülő európai migrációs és menekültügyi paktumot megalkotná az Európai Bizottság, amit aztán az Európai Tanács elfogadna. Az lenne a megoldás, ha ebben a dokumentumban világosan közölnék, hogy az unió nem fogad tömegesen és illegálisan érkező bevándorlókat – tette hozzá Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Migránsválság: Szicíliában már az összeomlás szélén áll a befogadókapacitás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást