Nyitókép: Erik Simonsen/Getty Images

Érdekes dolgok derültek ki a krími drónincidensről a Pentagon felvételeit elemezve

Infostart
2023. március 17. 14:16
Egy, a Twitteren megjelent gyorselemzés szerint a Reaper a megszokottnál jóval közelebb repült az oroszok által ellenőrzött területekhez.

Azt követően, hogy a Pentagon csütörtökön elérhetővé tette a kedden lezuhant amerikai MQ-9 Reaper drón által készített utolsó felvételeket, csak idő kérdése volt, hogy valamelyik geolokációval foglalkozó portál beazonosítsa azt, hogy pontosan merre is járt a gép – írja a Portfolio.

Mint olvasható, már a felvétel közlésekor feltűnő volt, hogy rövid ideig szárazföld is látható az MQ-9-es által készített videofelvételen, a geolokációval foglalkozó GeoConfirmed Twitter-csatorna mindemellett azonban azt is kiszúrta, hogy a szárazföld feltűnésekor a Reaper éppen északnyugati irányba tartott.

Mindez azt jelentheti, hogy az amerikai felderítő drón az egyébként szokásosnak mondható, a Krím-félszigettől délre fekvő vizek helyett Szevasztopoltól kevesebb mint 100 km-es távolságban, a várostól délnyugatra járőrözött.

A GeoConfirmed a videó képkockáról képkockára történő elemzésével mindemellett azt is megállapította, hogy a Reaper légcsavarjának egyik lapátja az orosz SZU-27-es egyik rárepülése után látványosan elgörbült, így már biztonyosan tudható, hogy az orosz állításokkal ellentétben a vadászbombázó összeütközött a drónnal.

Az orosz nyilatkozatokban egyébként többször ki is jelentették, hogy Moszkva szerint az amerikai gépek az orosz határhoz túl közel folytattak "elfogadhatatlan" tevékenységet.