Nyitókép: Newsnpr

Vészüzemmódra kapcsolt a zaporizzsjai atomerőmű

Infostart
2023. március 9. 16:52
Már a hatodik alkalommal fordult az elő, hogy az atomerőmű minden telephelyen kívüli áramellátását elveszítette.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője csütörtök délelőtt közleményében kijelentette: sürgős intézkedésre van szükség a zaporizzsjai atomerőmű biztonságának megóvása érdekében – írja a vg.hu.

A létesítmény ismét vészhelyzeti dízelgenerátorral üzemelt, ami az utolsó védelmi vonalat jelenti – jelentette ki Rafael Grossi a BBC beszámolója szerint. Hozzátette: ez már a hatodik alkalom, amikor az atomerőmű minden telephelyen kívüli áramellátását elvesztette, és ebben a vészüzemmódban kellett működnie.

Ez a legnagyobb atomerőmű Európában. "Mit csinálunk? Hogyan ülhetünk itt ebben a szobában ma reggel, és engedjük, hogy ez megtörténjen? Ez nem mehet így tovább" – figyelmeztetett a NAÜ vezetője, megjegyezve, hogy eddig csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem történt nukleáris katasztrófa a harcok közepette.

Később az Ukrenergo ukrán hálózatüzemeltető bejelentette, hogy vissza tudták kapcsolni a létesítményt a hálózatra. Addig 20, külön erre a célra rendelkezésre álló dízelgenerátorral üzemeltették az atomerőművet, de ezekhez mindössze 15 napra elegendő gázolaj van az erőmű területén - írta a Portfolio.

Korábban Oroszország aggodalmát fejezte ki a zaporizzsjai atomerőmű személyzetével kapcsolatos eljárás miatt. Az erőmű személyzetét február elején cserélték volna le rotációs rendszer keretében, de Moszkva szerint az ENSZ biztonsági ügyekben illetékes hivatala megakadályozta az átállást.

Moszkva a zaporizzsjai atomerőművet október 5-től hivatalosan orosz fennhatóság alá helyezte, az eszközöket és az ukrán alkalmazottakat pedig egy orosz vállalatnak adta át.