Nyitókép: Pexels

Benézték a milliárdos új vonatokat Spanyolországban, nem férnek be alagútjaikba

Infostart
2023. február 22. 08:40
Magas rangú tisztségviselők lemondásához vezetett a hiba.

260 millió euró, azaz közel 100 milliárd forintnyi összeg volt a vonatok ára, amelyek az ország két északi régiójában, Asturiasban és Cantabriában sem férnek be az alagutakba - írja a BBC.

Az eset miatt a spanyol vasúttársaság, a Renfe vezetője, Isaías Táboas és a közlekedési államtitkár, Isabel Pardo de Vera is lemondott. A hibát még időben észrevették és az anyagi veszteség így elkerülhető, de Cantabria így is kompenzációt kér.

A Renfe még 2020-ban rendelte meg a vonatokat, de a CAF, a gyártó észrevette a következő évben, hogy nem jó méreteket kaptak és leállította a gyártást.

Észak-Spanyolország vasúthálózata még a 19. században épült ki, a hegyekkel tarkított táj vonatalagútjai szűkebbek, mint amilyeneket a modern vasutak megkövetelnek.

A hibának azért van következménye: az eredetileg tervezett 2024 helyett csak 2026-ban érkeznek meg az országba az új vonatok.

A Renfe, és az infrastruktúrát működtető Adif vizsgálja, hogy miként következhetett be a hibás rendelés. A spanyol közlekedési minisztérium már kirúgta a Renfe egyik vezetőjét és az Adif pályatechnológiai vezetőjét az ügy miatt.