Nyitókép: Kadir Aydin/Anadolu Agency/Getty Images

Magyar mentőcsapat Törökországban: most minden perc számít

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2023. február 7. 20:03
A földrengés sújtotta Délkelet-Törökország Hatay tartományába érkezett a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue 24 nevű speciális mentőcsapata. Az egység vezetője, Pavelcze László az InfoRádióban beszélt az ottani állapotokról.

"Tizenkilenc tagú csapattal és nyolc kutyával mint egészségügyi kutató-mentőegység veszünk részt a túlélők keresésében" – mondta Pavelcze László. Csak nehezen tudtak eljutni a helyszínre, mert az odavezető utak zsúfoltak, a helyiek közül sokan útra keltek, hogy segítsenek a szeretteik felkutatásában, vagy élelmet, ruhát vigyenek a túlélőknek. A rendőrség ezért csak üggyel-bajjal tudja fenntartani a forgalom rendjét.

Az egység vezetője elmondta, hogy a mentés helyszínén egy központ osztja ki a feladatokat. Náluk kell jelentkezni, ők mérik fel, hogy melyik csapat milyen eszközökkel, képességekkel rendelkezik, és ezután osztják szét közöttük a feladatokat. Ha kell, a baptisták mentőegysége együttműködik más országok önkénteseivel, bár teljesen önállóan is képes ellátni a feladatait. "A cél most az, hogy a lehető legrövidebb időn belül megkezdjük a túlélők felkutatását" – hangsúlyozta Pavelcze László.

Kutató-mentő csoportok Törökország Hatay tartományában, Kahramannaras településen - négy embert, köztük egy gyereket tudtak kimenteni ebből az összedőlt épületből. (Sezgin Pancar/Anadolu Agency/Getty Images)
Egy férfi gyermekeket tol a hideg időben a török Hatay tartomány egyik, földrengés sújtotta településén. Az országban hétnapos nemzeti gyászt rendeltek el a hétfői két erős földrengés áldozatainak emlékére. (Ercin Erturk/Anadolu Agency/Getty Images)

Közölte: arra számítanak, hogy a mentés helyszínén nincs víz- és áramellátás, illetve nincs internet sem. De erre ők felkészültek, teljesen önellátók és ha kell, műholdas telefonon tudják tartani a kapcsolatot egymással, illetve a többi mentőcsapattal.

Folyamatosan, éjjel-nappal fognak dolgozni.

Ennek érdekében megosztják a csapatot. Négy-hat órás váltások lesznek, és akár egyszerre négy különböző helyszínen is tudnak tevékenykedni. Ezzel a beosztással garantálni lehet a folyamatos kutatást és azt is, hogy a mentőosztag tagjai pihenhessenek.

A HUBA Rescue 24 nevű speciális mentőcsapata vezetője végül hozzátette: "Muszáj szünet nélkül dolgozni, mert ahogy fogy az idő, egyre kisebb az esély arra, hogy túlélőket találjunk. Ráadásul az időjárás sem kedvez, mert bár nappal szépen süt a nap, de éjszaka fagy."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Éjjel-nappal dolgozni fognak a magyar mentőcsapat tagjai Törökországban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást