Nyitókép: MTI/AP/Ausztrál tűzoltóság

Meglett a sugárzó kapszula Ausztráliában

Infostart
2023. február 1. 09:33
A hatóságok szerint tényleg olyan volt a feladat, mintha tűt kerestek volna egy szénakazalban.

Egy 1400 kilométer hosszú útszakaszt kellett átfésülni annak érdekében, hogy megtalálják az aprócska kapszulát, amelyet a Rio Tinto bányavállalat egy alvállalkozója veszített el.

A hatszor nyolc milliméteres kapszula nagy bajt okozhatott volna, ha nem a hatóságok bukkannak rá: égést és sugárbetegséget is kiválthatott volna, ha valaki megfogja - írja a BBC.

Az ausztrál hatóságok speciális, radioaktív sugárzást mérő eszközök bevonásával keresték a kapszulát, majd szerdán bejelentették, hogy sikerült megtalálni azt. Amint kiemelték, a szinte lehetetlennek tűnő feladat teljesítése az ügynökségek közt megvalósult csapatmunkának köszönhetően volt lehetséges.

A feltételezések szerint a kapszula mintegy két hete tűnhetett el,

a bányavállalat vizsgálja annak körülményeit, hogyan veszhetett nyoma. A kapszula egy, a bányászatban elterjedt sűrűségmérő része, amelyet a Rio Tinto Gudai-Darri bányájában használtak a Kimberley régióban.

Az alvállalkozó teherszállítója január 12-én vette fel rakományként, hogy Perthbe szállítsa azt. Amikor azonban január 25-én kinyitották a szállítmányt, hogy megvizsgálják annak tartalmát, azt vették észre, hogy a sűrűségmérő eszköz nyitva van, és hiányzik belőle a sugárzó kapszula, akárcsak az eszközt egyben tartó négy csavar és anya egyike. A hatóságok szerint valószínűleg az történt, hogy

az út közbeni rázkódás hatására meglazultak a csavarok,

a kapszula kiesett, majd kicsúszott a csomagolás és később a teherautó résén.