Nyitókép: Getty Images/ Bloomberg

Korábban nem volt erre példa: európai lett a világ leggazdagabb embere

Infostart
2023. január 16. 19:35
A 73 éves Bernard Arnault köztudottan szigorú diétát tart és rendszeresen teniszezik, mindemellett műgyűjtő, és a világ egyik legnagyobb divatipari cégének rész tulajdonosa.

Miután tavaly Elon Musk vagyona tavaly jelentősen megcsappant, olyan ember került a világ leggazdagabbjait felvonultató lista élére, aki eddig sosem: a francia üzletember, Bernard Arnault, akinek jelenleg 184 milliárd dollárnyi vagyona van.

A Portfolio.hu azt írja, vagyona nagyrészt az LVMH divatipari óriáscég 48 százalékos tulajdonrészéből származik. Márkái a tehetős rétegeket szolgálják ki – a Christian Diortól és a Fenditől kezdve a Bulgari és a Tiffany & Co. ékszereeken át a Moet & Chandon pezsgőházig. Üzletei profitáltak a Covid utáni újranyitást övező megélénkült keresletből is.

A "kasmírba bújt farkas"

Bernard Arnault 1949-ben született az Észak-Franciaországban. A luxuscikkek piacára 1984-ben lépett, amikor átvette a Boussac Saint-Freres-t, a csődbe ment textilipari csoportot, amelynek volt egy nagyon értékes eleme: Christian Dior. A vállalat többi üzletágának nagy részétől megszabadult, az ebből származó bevételből többségi részesedést vásárolt az LVMH-ban, amelynek két fő vállalata, a Louis Vuitton és a Moet Hennessy 1987-ben egyesült.

A következő három évtizedben igazi luxuscikk óriássá építette fel az LVMH-t, világszerte több mint 5500 üzletben árul pezsgőt, borokat, divatárut, bőrárukat, órákat, ékszereket, szállodai piperecikkeket, parfümöket és kozmetikumokat.

Az LVMH 2021-ben felvásárolta az amerikai Tiffany & Co vállalatot 15,8 milliárd dollárért, amely vélhetően a valaha volt legnagyobb tranzakció a luxuscikkek piacán. Ezt megelőzően 2019-ben 3,2 milliárd dollárért vásárolta fel a Belmond nevű luxus vendéglátóipari csoportot, amely világszerte luxusszállodákat, vonatszolgáltatásokat és folyami hajóutakat üzemeltet.

Azért nem volt minden felvásárlási kísérlete ilyen sikeres. Francois Pinault, Franciaország egyik leggazdagabb embere például megelőzte őt a Gucci megvásárlásában, amely ma a Kering SA része. Ugyancsak kudarcot vallott az ország leggazdagabb családjának tulajdonában lévő Birkin táskákat gyártó Hermes International ellenséges felvásárlási kísérletében. A Hermes-család egyik tagja "kasmírba bújt farkasnak" nevezte őt, amiért ilyen ragadozókra jellemző módon próbálta átvenni a vállalatukat.

Bernard Arnault-nak öt gyermeke van, mindannyian az LVMH csoport kötelékében dolgoznak.

Lányát, Delphine-t nevezte ki a csoport második legnagyobb divatmárkájának, a Christian Diornak a vezérigazgatójává,

de nem ő az egyetlen a családban, aki kulcspozíciókat tölt be a vállalat márkáinál.

A Bloomberg szerint Bernard Arnault vagyonának túlnyomó többsége a Christian Diorban lévő 97,5 százalékos részesedéséből származik, amely az LVMH mintegy 41 százalékát tulajdonolja. A család további nagyjából 6 százalékos LVMH-részesedéssel rendelkezik. Bernard Arnault becslések szerint 10,3 milliárd dollárnyi készpénzzel és egyéb vagyonnal rendelkezik az elérhető információk alapján.