Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Most a lengyelek akadályozhatják meg, hogy Magyarország hozzájusson az EU-s pénzekhez

Infostart
2022. december 15. 11:07
Brüsszeli diplomáciai források szerint Lengyelország vétót akar emelni a nemrég elfogadott uniós döntés ellen.

Négy uniós diplomata is megerősítette a politico.eu hírportálnak, hogy a lengyel kormányfő, az Európai Unió csúcsértekezletén meg akarja vétózni a három napja létrejött egyezséget.

Mateusz Morawieckinek nem Magyarországgal, hanem a globális minimumadóval van baja. Viszont ezt egy csomagban tárgyalta az EU a magyar helyreállítási tervvel és az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatással. Márpedig, ha a csomag egyik eleme ellen vétót emel valamelyik tagállam, akkor az összes többi is elbukik.

Ha nem sikerül a lengyeleket jobb belátásra bírni, akkor Magyarország elveszítheti az 5,8 milliárd eurót (2300 milliárd forintot) kitevő, vissza nem térítendő támogatásainak hetven százalékát. Ugyanis erről még ebben az évben meg kellene állapodnia a magyar kormánynak Brüsszellel. Hétfőn éjjel még úgy tűnt, az egyezség létrejött és az unió elfogadta a Covid-19 járvány után magyar helyreállítási tervet.

Azonban ezt a cseh elnökség javaslatára egy csomagban tárgyalták a tagállamok képviselői a globális minimumadóval és az Ukrajnának nyújtandó támogatással. A csehek célja ezzel az volt, hogy a közös hitelfelvétel ellen tiltakozó magyar kormányt kompromisszumra kényszerítse. Ez meg is történt és Magyarország végül belement abba, hogy az Európai Unió közös hitelfelvételből finanszírozza Ukrajnát. Sőt, a magyar vezetés még a globális minimumadóval szembeni ellenkezését is feladta.

Most viszont a lengyelek ágálnak az új adónem ellen és ezzel veszélybe sodorhatják nemcsak Ukrajna támogatását, hanem a Magyarország EU-s pénzeink kifizetését is.