Nyitókép: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Navalnij túlélése azon múlhat, mennyit ér Putyin számára

Infostart
2022. november 29. 09:53
Segítője, Leonyid Volkov szerint jelenleg veszélyben van az egészsége az állandósított magánzárka miatt.

Alekszej Navalnij sorsa csak attól függ, hogy az orosz elnök mit gondol arról, a későbbiekben mennyit érhet számára az ellenzék vezetője, milyen tárgyalási alapot jelenthet az, hogy őt fogva tartja – fogalmazott Volkov.

Navalnijt egy két és félszer három és fél méteres magánzárkában tartják fogva, az orosz hatóságok a közelmúltban döntöttek úgy, hogy Navalnijnak meghatározatlan időre itt kell maradnia – írja a The Guardian.

A börtönben jelenleg csak jogi képviselői látogathatják őt és csak hétköznapokon, ráadásul csak úgy beszélhetnek vele, hogy elválasztja őket egymástól egy nem teljesen átlátható üveglap, így nem tudják pontosan megítélni azt, hogy milyen egészségügyi állapotban van a politikus.

Volkov szerint korábban Navalnij valamiféle védelmet élvezett és el tudta juttatni üzeneteit a külvilágnak a börtönből, így maradhatott fenn például Twitter-csatornája, amelyen az ügyvédei közvetítették üzeneteit. Segítője attól tart, ez a lehetőség is megszűnhet.

"Most a helyzet, be kell vallanom, nagyon rossz, mert

nagyon korlátozott a külvilággal való kommunikációja,

az egészsége veszélybe került, fizikai állapota pedig rosszabbodhat" – mondta Volkov, hozzátéve: "Továbbra is beszélnünk kell Navalnijról".

Navalnij támogatói eddig úgy vélték, Putyin nem akarja, hogy az ellenzéki vezető erőszakos halált haljon a börtönben, mert akkor őt hibáztatnák. "A világ figyelt, őt mintegy megvédték" – summázott Volkov.

Most azonban úgy érzi, nem volt teljesen jó a helyzetértékelésük.

Ezzel együtt is reméli, hogy Navalnij túléli a börtönéveket, aminek záloga az lehet, hogy személye tárgyalási alapot jelenthet például akkor, ha az ukrajnai háború vége közeledik.

"Putyin láthatóan nem nagyon van kapcsolatban a valósággal, de még ő is gondolkodik a lehetséges jövőbeli forgatókönyveken. Ilyen körülmények között Navalnij potenciális alku tárgya. Ez is fontos lehet" – mondta Volkov.

Helyes volt visszatérnie

Navalnij 2021 februárjában került börtönbe, amikor a megmérgezését követőn németországi gyógykezelése után hazatért. Egy repülőjáraton esett össze, miután az alsónadrágjába novicsok nevű idegmérget helyeztek. Eredeti börtönbüntetésének hosszán emeltek, és nemrég állandó magánzárkába helyezték.

A tanácsadó szerint helyes, hogy Navalnij úgy döntött, visszatér Németországból.

"Nem akart újabb száműzetésben élő expolitikussá válni.

Mindig is tudtuk, hogy vissza fog térni.

Ez soha nem volt vita tárgya" – mondja Volkov, aki Vilniusban él, Navalnij kabinetfőnöke és a politikus korrupcióellenes alapítványának vezetője. Navalnij 2018-as elnökválasztási kampánya során vezető tanácsadó volt, és további szankciókat követel Oroszország ellen, hogy segítsen az ukrajnai háború befejezésében.