Élő adásban vallott melegségéről egy magyar expolgármester

Infostart
2022. november 22. 21:38
Pék Zoltán egy szlovákiai rádióadásban beszélt arról, hogy meleg. A civilben újságíró 2018-tól 4 évig volt a szlovák főváros egyik részének, Pozsonypüspökinek a polgármestere.

A környezetem tudta, hogy én is ehhez, a meleg közösséghez tartozom - mondta Pék Zoltán a Pátria Rádióban annak kapcsán, hogy beszélgettek a pozsonyi kettős gyilkosságról. Erről az Infostarton is beszámoltunk, egy közismert melegbárban kezdett el lövöldözni egy ember.

Az újságíró-politikus úgy fogalmazott: Számomra az különösen tragikus dolog, mert az ellenük (meleg emberek) irányuló gyűlölet követelte két ember életét.

A Parameter cikke szerint arról is mesélt, hogy amikor 1975-ben a Csehszlovák Rádió magyar szerkesztőségében ezt tudatta a kollégákkal, egyáltalán nem találkozott elutasítással. Politikusi pályafutása alatt csak egyszer egy negatív megnyilvánulással: “egy matróna nekem állított, hogy mégis hogy jön Püspöki ahhoz, hogy magyar és meleg polgármestere legyen?! Ezt sem éltem meg tragikusan. Nem hagytam, hogy a gonosz elhatalmasodjon rajtam, megpróbáltam szépen, kedvesen közeledni mindenkihez, nem oldottam, hova tartozom. Elhatároztam, hogy így fogom végigélni az életemet. És ha azt mondanák, hogy kezdd el újból, akkor ugyanígy tennék. A magyarságom is mindig vállaltam, minden környezetben, minden közegben”

A szlovákiai magyar közéleti szereplők közül ő az első, aki beszélt magánéletének ezen részéről.