Nyitókép: Daniel Day/Getty Images

Megvan az időpont, mikor dönthet az EU a magyar helyreállítási pénzekről

Infostart
2022. november 7. 14:56
Két héten belül elfogadhatja az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet, de az Európa Tanácsnak legkésőbb december 19-ig döntenie kell, különben elúszik az uniós források nagy része.

Budapest és Brüsszel „számos területen előrelépést ért el az elmúlt hónapban” a magyar helyreállítási program véglegesítése kapcsán, és „azon dolgozunk, hogy a lehető leghamarabb lezárjuk az értékelésünket” – jelezte Veerle Nuyts, az Európai Bizottság szóvivője a Bloombergnek.

A Portfolio szerint a hírügynökség a magyar program lehetséges brüsszeli elfogadásának menetrendjét is vázolta. Az Európai Bizottság november 22-i ülésén elfogadhatja a magyar helyreállítási tervet, és utána küldheti meg jóváhagyásra a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak.

Azt is vizsgálják azonban az uniós illetékesek, hogy milyen alternatív menetrend lehetséges akkor, ha november 22-én még nem születik meg ez a bizottsági jóváhagyás. December 19-ig a tanács asztalára mindenképpen oda kellene kerülnie a magyar program jóváhagyásáról szóló előterjesztésnek, mert a jóváhagyás nélkül Magyarország a számára allokált 5,8 milliárd eurónyi támogatás legalább 70 százalékát végleg elveszítené.

Ahhoz, hogy a bizottság pozitív véleményt tudjon kiadni a magyar helyreállítási programról, az kell, hogy a jogállamisági eljárásban vállalt 17 intézkedés kulcsfontosságú területein a végrehajtást kedvezően ítélje meg a testület. Az egyik ilyen kulcsfontosságú vállalást, az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezését, november 4-re vállalta a kormány és ez múlt pénteken meg is történt. A következő vállalás határideje november 19.: addig kell megkezdenie az Integritás Hatóságnak a működését, illetve a 17 intézkedésből a kulcsfontosságú egyéb vállalások teljesítésével is végezni kell addigra.

Ezeket az eredményeket Varga Judit igazságügyi miniszter már el tudja mondani november 18-án, amikor a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárás kapcsán újabb meghallgatást tartanak a tagállami szakminiszterek és így ez növelheti az esélyét annak is, hogy a tanács majd pozitív véleményt mondjon a helyreállítási programról is.

A további vállalásokról is lesz egy ütemterv, és annak végrehajtáésa függvényében kedzi majd jövőre folyósítani a helyreállítási pénzeket Brüsszel.